Çalışma günleri haftada dört gün olursa ne olur?

Haftalık çalışma gününü dörde indirmeyi amaçlayan 4 Day Week Global kampanyasının sonuçları, çalışanların verimini artırırken sağlıklarını da koruduklarını ortaya koydu. Cambridge Üniversitesi ve Boston College’tan akademisyenlerin de katıldığı çalışmada, şirket gelirlerinde ortalama yüzde 35 artış görüldüğü belirtildi.

Bugün açıklanan sonuçlara göre, İngiltere’de “dört günlük çalışma haftası” denemesine katılan 61 şirketin beşi hariç tümü, bu politikayı sürdüreceklerini söylüyor.

Araştırma kuruluşu Autonomy’nin yanı sıra Cambridge Üniversitesi, Boston College akademisyenleri ve 4 Day Week Global kampanyasına katılan kişiler tarafından yürütülen çalışma, geçen yılın ikinci yarısında İngiltere’de finans, reklamcılık, sağlık ve inşaat gibi çeşitli sektörlerden toplam 2 bin 900 çalışanı kapsıyordu.

Çalışmaya katılan şirketler, ortalama çalışma haftası yaklaşık 32 saat olduğu ve ücret aynı tutulduğu sürece politikayı çeşitli şekillerde uygulamakta özgürdü. Katılımcı şirketlerin neredeyse üçte biri, personele Cuma günü izin vermeyi tercih etti.

Araştırmacılar, bu dönemde bir önceki yılın aynı zamanına kıyasla daha az çalışanın işi bıraktığını veya hastalık nedeniyle izin aldığını tespit etti. Satış rakamlarını paylaşan 23 şirketin gelirlerinde 2021’in aynı dönemine kıyasla ortalama yüzde 35’lik bir artış görüldü.

KOVİD-19 FAKTÖRÜ
Avantajları varmış gibi görünse de bu sonuçlardan herhangi birinin dört günlük haftadaki değişiklikten doğrudan etkilenip etkilenmediği veya ne kadar etkilendiği açık değil. Kovid-19 etkisinin fazla olduğu dönemle karşılaştırılan 2022 çalışması, birçok faktörün gözden kaçırılmış olabileceğini akıllara getiriyor.

Geçen haziran ayında, 4 Günlük Hafta Kampanyası’ndan Adrian McMahon, Rolling Stone dergisine şunları söyledi: “Hepimiz daha iyi dinlenmiş ve daha mutluysak, orada sağlığımızı koruyacak pek çok önlem alınmıştır. Stresin birinin zayıf bağışıklığını ne kadar etkileyebileceğini biliyoruz”.

Çalışmanın sonunda, çalışanların yüzde 71’i tükenmişlik düzeylerinin azaldığını söylerken, yüzde 39’u daha az stresli olduklarını söyledi. Araştırmacıların görüştüğü bir kişi, artık pazartesi sendromu yaşamadığını belirtti.

Cambridge Üniversitesi araştırmasını yöneten Profesör Brendan Burchell, “Çalışma yapılmadan önce, birçok kişi çalışma süresindeki azalmayı telafi etmek için üretkenlikte bir artış görüp görmeyeceğimizi sorguluyordu. Ancak tam olarak bulduğumuz şey bu” dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.