Bozcaada Uluslar Arası Ekolojik Film Festivali başladı

Bozcaada Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz Festivalin “Küçük gösterim salonları, küçük ama yürekli organizasyon ekibiyle, küçük bütçesine rağmen büyük beğeni ve ilgi topladığını” söylediği açılış konuşmasında “en önemli ve değerli kısmının ülkemizdeki kültür ve sanat etkinliklerinin önündeki baskı ve sansür tehdidine rağmen BİFED’in tamamen bağımsız ve özgür bir etkinlik” olduğunun da altını çizdi…

Daimi konusunun “Çevre” olan festivale 45 ülkeden 180 film başvurdu. Festival bu yıl 65 filmden oluşan seçkisine Güney Kore, Myanmar, Japonya, Şili ve Meksika gibi dünyanın uzak coğrafyalarından da filmler katıldı.

Festival filmleri İklim değişimi, nükleer felaketler ve nükleer atıklardan dijital kirliliğe, küçük ve yöresel tarımdan küresel gıda üretimine, göçten yoksulluğa ve su kaynaklarının tükenmesine, kırsaldan şehre yaşam mücadelesi ve direnişlere uzanıyor. “Gıda: Yediğimiz nedir?”, “Enerjinin Bedeli”, “Turizmin Bedeli”, “Yerel Yaşam – Yaşam Hakkı”, “Yerleşimler”, “Geriye Bakmak”, “İş”, “Çatlamalar”, “Yaşamın Gölgeli Alanları”, “Duyuların Sınırları” başlıklarında yer alacak filmler festival süresince belgesel severler için gösterimde.

Festivalin yarışma bölümünde 13 ülkeden 16 film yer alıyor. 7.000 lira değerindeki Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak filmler arasında üç de Türk filmi yer alıyor. Erkal Türek yönetmenliğindeki “Sudaki Suretler”, Turgay Kural’ın filmi “Çibik”, Hasan Basri Özdemir ve Musa Ak’ın birlikte yönettikleri “TURAB”.

FESTİVAL JÜRİSİ

Bu yıl Festival Jürisi Yapımcı ve senarist Funda Alp, ABD’li belgesel yönetmeni ve insan hakları aktivisti Liz Miller, Yunanlı sinema yazarı Maria Chalkou, Belgesel yönetmeni ve yapımcı Manou Khalil, Gazeteci ve belgesel yönetmeni Banu Güven, Yönetmen Özcan Alper, Belgesel yapımcısı Gaye Günay’dan oluşuyor.

ÖĞRENCİ FİLMLERİNE DESTEK İÇİN GAİA ÖDÜLÜ

BIFED bu yıl öğrenci filmlerine destek ve farklı bir yarışma alanı sağlamak GAIA Ödülü veriyor. İşçi Filmleri festivali kurucularından fotoğraf sanatçısı Alaattin Timur, Eurocup Moskova Çevre Filmleri Festivali kurucu yönetmeni Anastasia Laukannen ve sinema yazarı Janet Barış’tan kurulu jüri tarafından seçilen yalnızca bir öğrenci filmine verilecek.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.