‘Bol tık sıfır vergi krizine çare’: Sigortalı fenomen

Sosyal medya fenomenlerinin geliri gittikçe artsa da önemli bir kısmının vergisiz elde ettiği kazanç bakanlığın da gündeminde. Influencer marketing alanında hizmet veren CC Media House’un Direktörü Çelikkaya, fenomenlerin sigortalı yapılması ile sorunun çözülebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “İster sosyal medya ortamında ister internet ortamında, isterse kişinin kendi oluşturduğu bir internet sitesi üzerinden kişi, devamlılık arz edecek şekilde bir faaliyet yürütüyorsa, gelir, kazanç elde ediyorsa kişinin bu faaliyete başlamadan önce en yakın vergi dairesine gitmesi, orada kendisine bir vergi mükellefiyeti açtırması lazım” dedi. “Benim 2 milyon takipçim var, ben bu faaliyetimi yürütürken sayfama reklam alayım, gelir elde edeyim veya ben bazı ortamları ziyaret edeyim, o ortamlar bana bir bedel ödesin, ben de onları tanıtmış olayım, onlar da bana gelir versin’ diyorsa, yani iktisadi faaliyet dediğimiz işlere başladıysa vakit kaybetmesin, vergi dairesine gitsin ve mükellef olsun. Öbür türlü internet fenomeni olmak eşittir vergi mükellefi olmak anlamına gelmiyor. Kazanca dönüşmesi lazım” ifadelerini kullanan Ağbal, önümüzdeki günlerde gelecek bir düzenlemenin işaretlerini verdi. Sosyal medya fenomenleri ile markalar arasındaki ilişkileri yürüten, Türkiye ve MENA bölgesinde faaliyet gösteren, influencer marketing ve video içerik alanında uzmanlaşmış CC Media House’un Direktörü Güven Çelikkaya, hem fenomenlerin vergiye tabi olmasını hem de sektörün gelişmesine yardımcı olmanın mümkün olduğunu söyledi. Artık günümüzde freelance yani serbest zamanlı çalışma modelinin yaygınlaştığını söyleyen Çelikkaya, sosyal medya fenomenlerinin de freelance çalışan olarak kendi bünyelerinde sigortalanabilmesi gerektiğine işaret etti. Bu sayede fenomenlerin elde edecekleri gelirlerin kendileri sayesinde kayıt altına alınabileceğine işaret eden Çelikkaya, sözlerine şöyle devam etti: “Artık gidip bir masa başında sabah 8 akşam 6 çalışmak zorunluluğu yok. Aynı kişi birkaç firmaya hizmet verebiliyor. Devlet içerik üreticilerini yani sosyal medya fenomenleri için freelance sigorta yapabilme imkanı verirse biz bu insanları bünyemizde sigortalı yapalım, karşılığında da bize vergi avantajı sağlansın. Bu sayede hem devlet hem biz hem de sosyal medya fenomeni kazanmış olur. Yüksek takipçi sayısına ulaşanlar zaten kendi şirketleri üzerinden vergi veriyorlar, bu işi kurumsal şekilde yapıyorlar fakat ufak çaplı fenomenler için bu model uygulanabilir.”

DEVLET DESTEĞİNDE PROSEDÜRLER ZORLUYOR

Sosyal medya hesabı olan her bireyin aslında potansiyel bir influencer olduğunu söyleyen Güven Çelikkaya, influencer pazarının yaklaşık 10 milyar doların üzerinde olduğunu, Türkiye’de ise rakam net olmasa da 30milyon TL’lik bir hacimden bahsedilebileceğini söyledi. Alanlarında devlet teşviklerinin olduğunu fakat uzun prosedürler nedeniyle bunlardan faydalanamadıklarını ifade eden Çelikkaya, “Çin, Almanya, Hollanda ve Dubai’de gerçekleştirilen fuarlara katıldık ve bunlar için fuar desteğine başvurduk. Fakat maalesef teşviklerinden yararlanamadık. Prosedürlerin yerine getirilmesi için danışmanlık hizmeti aldık fakat danışmanımız bile bu işin içinden çıkamadı. Bu prosedürlerin neden istendiğini anlıyoruz. Sadece bu desteklerden geçimini sağlayan art niyetli insanlar da var. Fakat teşvik almak için siz kendi odağınızdan çıkıyorsunuz” diye konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.