Böcek burgerden laboratuvar bifteğine…

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gıda sektörü de dönüşmeye başladı. Bilim insanları, laboratuvarda yapılan bifteklerden yenilebilir böcek burgerlere kadar ilginç girişimlerle daha sürdürülebilir gıdalar üretiyor. İşte, yapay etlerden böcek burgerlere, mantar dondurmadan laboratuvar kahvesine, 2030’a kadar karşımıza çıkacak olan gıda ürünleri…

Hayattaki her alanda büyük değişiklikler yaratan ‘teknoloji devriminin’ etki ettiği alanlardan biri de gıda sektörü. Çevresel faktörler nedeniyle artık daha sürdürülebilir yiyecekler elde etmeye çalışan bilim insanları, dünyanın dört bir yanında çalışmalarını sürdürürken 2030 yılına kadar karşımıza çıkacak olan gıda ürünleri duyanları epey şaşırttı.

NTV’de yer alan habere göre; İngiliz tarım teknolojisi firması Ivy Farm, 2023’ün ikinci yarısına kadar raflarda ticari olarak uygun ‘laboratuvarda yetiştirilen’ bir ürüne sahip olmayı umuyor. Firma, ‘termo-duyarlı iskele’ adı verilen bir teknoloji sayesinde bunun muhtemelen kıyma ve sosis şeklinde geleceğini söyledi. Deri hücrelerini alıp onları kas veya yağ hücrelerine dönüştüren diğer yöntemlerin aksine, Ivy Farm’ın bilim insanları canlı bir hayvandan alınan yağ ve kas hücrelerini kullanıyor. Firmanın birlikte çalıştığı şefler, kıymanın tadının geleneksel etle aynı olduğunu söyledi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK LABORATUVAR BİFTEĞİ

İsrail merkezli MeaTech, Aralık ayında laboratuvar ortamında yetiştirilen dünyanın en büyük bifteğini tanıttı. Yaklaşık 110 gram ağırlığında olan bifteğini canlı bir ineğin doku örneklerinden alınan gerçek yağ ve kas hücrelerinden yapıldığı belirtildi. MeaTech’ten yapılan açıklamada, “MeaTech’in amacı, et olmayan bileşenlerden ziyade hücre bazlı içeriği en üst düzeye çıkaran gerçek bir ikame geliştirmek. MeaTech, çiftlikte yetiştirilen birinci sınıf bifteğin temel özelliklerini daha iyi yansıtan kültürlü et üretmek için biyobaskı ve yetiştirme teknolojilerini geliştirmeye devam etmeyi planlıyor” denildi.

LABORATUVAR ÜRETİMİ KAHVE

Bilim insanları laboratuvarda yalnızca et üretmiyor. Dünyada kişi başına en fazla kahve tüketen Finlandiya’daki Teknik Araştırma Merkezi’ndeki (VTT) araştırmacılar, hücresel tarım için tasarlanmış bir biyoreaktör kullanarak, kahve bitkilerinin yapraklarından elde edilen kültür hücrelerinden ilk kez kahve çekirdekleri üretmeyi başardı. Bu kapsamda, küresel üretimin yüzde 56’sını oluşturan popüler bir kahve bitkisi olan Arabica’dan hücre örnekleri alındı. Bununla birlikte söz konusu gelişme, çay ve suyun ardından dünyada en çok tüketilen üçüncü içecek olan yüksek taleple sarsılan gezen ve kahve endüstrisi için olumlu bir gelişme olarak kabul edildi.

Milyarlarca dolarlık kahve endüstrisi talebe yetişemiyor. Ayrıca her yıl yaklaşık 220 milyon ton kahve üretiliyor. Bu durum, ormanların yok olmasına neden oluyor.

MANTARDAN DONDURMA VE PEYNİR

ABD’nin California eyaletinde bulunan bir start-up, inek sütündeki peynir altı suyuyla ‘moleküler olarak özdeş’ olduğunu söylediği bir proteini yapmak için mantarları kullanıyor. Perfect Day adlı şirket, laboratuvarda üretilen maddenin dondurma, peynir ve diğer süt ürünleri üretmek için kullanabileceğini belirtti. Yulaf, soya ve badem sütü giderek daha popüler hale gelirken, kurucu ortak Ryan Pandya, “Bitki bazlı sütler çok amaçlı bir şekilde kullanamıyor ve besin değerleri eksik. Ancak, mantardan ürettiğimiz bu ürün bu açığı kapatabilir” diye konuştu.

BÖCEK BURGER

Böceklerin de gıdanın geleceğinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. İngiltere merkezli restoran zinciri Leon’un kurucu ortağı Henry Dimbleby, geçen yıl, yenilebilir böceklerin 75 yıldır ülkenin ilk ulusal gıda stratejisinin bir parçasını oluşturabileceğini söyledi. 2018’de ise Sainsbury’s, İngiltere’nin raflarında böcek satan ilk süpermarketi oldu ve ‘dumanlı barbekü’ adı altında çıtır cırcır böcekleri sundu. Uzmanların bildirdiğine göre, cırcır böcekleri, solucanlar ve karıncalar çevre dostu olmalarının yanı sıra, çiftlik hayvanlarından daha az doğal kaynak kullanıyorlar ve ete karşı sağlıklı bir alternatif oluşturuyorlar.

AB’DEN İZİN

Diğer taraftan süper gıda olarak lanse edilen yenilebilen böceklerin, somondaki protein, besinler, potasyum, magnezyum ve omega-3’ten üç kat daha fazla yağ asidi içerdiği belirtildi.

Bununla birlikte, Avrupa Birliği bu yılın başlarında böceğin larvası olan yemek kurtlarının gıda maddelerinde kullanılmasına izin verdi. Londra’daki bir çiftlik, tamamen böceklerden yapılan sulu atıştırmalıklar sunuyor ve bunların sığır etinden daha lezzetli olduğunu iddia ediyor.

İsviçre’nin en büyük ikinci süpermarket zinciri Coop ise 2017’de Essento tarafından üretilen ve sıkı denetimli koşullar altında yetiştirilen böceklerle, protein açısından zengin yemek kurduna dayalı bir böcek burgeri ve böcek topları satmaya başladı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.