Bilinen aksine ekmek kilo aldırmaz, verdirir

Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitli az miktarda tüketilmesini öneriyor. İşte, zayıflatan ekmek türleri…

En az kalorili ekmek, zayıflamak isteyenler tarafından rağbet görüyor. Sofraların en temel gıda ürünü olan ekmek, doymamızı ve tokluk hissi yaşamamızı sağlıyor. Fakat aşırı ekmek tüketimi, istenmeyen kilolara yol açıyor. Diyet yaparken ekmek tüketmek de mümkün.

Ekmeğin kökeni buğdaydan geliyor. Buğday öğütülerek un elde edilir ve bu undan ekmek elde edilir. Ortaya çıkan un bazen ayrıştırılır beyaz ekmek olur, bazen tam buğdaydan ayrıştırılmadan yapılır tam buğday ekmeği olur, bazen ayrıştırılan beyaz una kepek ilave edilir kepekli ekmek olur, bazen çavdardan yapılır çavdar ekmeği olur, bazen mısırdan yapılır mısır ekmeği olur, bazen ekmeğin ruşeymi özel olarak eklenir ruşeymli ekmek olur, bazen tam buğday ununun içine çavdar, yulaf, kepek ve yağlı tohumlar katılarak ekmeğin besin kalitesi yükseltilir o zaman da çok tahıllı ekmek olur.

blank

ZAYIFLAMAK İÇİN HANGİ EKMEK ÇEŞİTLERİNİ TÜKETMELİYİZ?

Beslenme konusunda her uzmanın kendine göre bir tarzı var. Bazıları ekmek yemeyi tamamen yasaklarken, bazıları özgür bırakıyor. Sağlıklı yaşam koçu Arzu Karabulut’a göre, beslenmede esnek olmak gerekiyor.

Kilo vermek için ekmek yemeyi kesersek; hem zayıflama sürecinde kendimizi mahrum kalmış hissederiz hem de zayıfladıktan sonra yeniden ekmek yemeye başlayabiliriz. Bu nedenle doğru olan sürdürebilir, her zaman uygulayabileceğimiz bir beslenme tarzını benimsemek.

DİYET YAPARKEN HANGİ EKMEĞİ YEMELİYİZ?

Ekmeği hangi besinlerle birlikte yediğimiz de büyük önem taşıyor. Örneğin, bulgur pilavının yanında ekmek yemeye hem vücudumuzun ihtiyacı yok hem kilo aldırma riski var. Dolayısıyla bulgur pilavı, karabuğday, kinoa, pirinç pilavının yanında ekmek tüketmemek gerekiyor. Ama, bol yeşillikli salata veya tavuk suyu çorba varsa, yanında birkaç dilim tam tahıllı ekmek yenebilir, böylece dengeleme sağlanır.

Her uzman diyette ekmek yemek üzerine farklı bilgiler sunar, son sözü ise vücudunuz söyleyecektir. Eğer, ekmek yedikten sonra ağırlık hissediyorsanız, kabızlık veya karın şişkinliği gibi sorunlar yaşıyorsanız, kan şekeriniz hızla yükseliyorsa, ekmek sizin için uygun olmayabilir.

Diyet yaparken tam tahıllı, çavdarlı ekmek yiyebilirsiniz. Fakat yanında neler olduğuna dikkat etmeliyiz. Günde 3-4 dilimden fazla ekmek yemekten kaçınmalı, ölçü ve dengeyi sağlamalıyız.

DİYETTE HANGİ EKMEK KİLO YAPMAZ?

Aşırı kilo, çeşitli hastalıklara yakalanmamıza zemin hazırlar. Kilo verebilmek için yediklerimize dikkat etmeli, yaşam tarzımıza çeki düzen vermeli ve spor yapmalıyız. Sağlıklı kilo vermek, dengeli beslenerek gerçekleşir. Günlük diyet listesi bol meyve ve sebzeden oluşmalıdır. Doğru bir diyette, üçte biri ekmek gibi kompleks karbonhidratlardan oluşmalıdır.

Ekmek seçerken de çok dikkat etmelidir. Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde; yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ezekiel ekmeği, glutensiz ekmek sayılabilir.

ZAYIFLATAN EKMEK ÇEŞİTLERİ NELER?

Yulaf Ekmeği

Bu ekmek çeşidi en iyi kilo verdiren ekmeklerden. Yulaf ekmeği, sindirimi yavaş olan güçlü karbonhidratlar içeriği ile size uzun süre tokluk hissi verir.

Keten Tohumu Ekmeği

Keten tohumu ekmeğinin içeriği son derece sağlıklıdır. Manganez, potasyum ve selenyum açısından mükemmel bir kaynak olan enfes bir ekmek çeşididir. Ayrıca bu ekmek sağlığınıza faydalı olan esansiyel yağ asitleri, diyet lif ve fito içerir.

Kepekli Ekmek

Doymuş yağ, protein, besin ve lif deposu, kompleks karbonhidratlar açısından zengin olan bu ekmek sağlıklı bir diyet için vazgeçilmezlerden olmalıdır. Kepekli ekmek satın alırken yüzde yüz buğday içeriği olmasına dikkat edin.

Esmer Pirinç Ekmeği

Bu ekmek kilo vermek için ideal ekmek çeşitlerinden. Kalori ve şeker açısından düşük içeriği ile sizi tok ve enerjik tutar. Esmer pirinç ekmeğini, tereyağı, taze sebze ve az yağlı peynir tüketebilirsiniz.

Tam Buğday Pide

Tam tahıllardan yapılmış, mineral ve vitaminler açısından yüksek içeriği ile kilo vermek için en sağlıklı ekmek türlerindendir. Kepekli pidenin sağlığa çeşitli faydaları vardır. Bu faydalardan ikisi kolesterol ve yüksek kan şekeri riskini azaltmasıdır.

Çavdar Ekmeği

Kalorisi düşük olan çavdar ekmeği sizi daha uzun bir süre için dolgun ve tok hissettirecek. Bu ekmek kesinlikle rahatsızlık ve şişkinlik vermez. Çavdar ekmeği günlük yiyebileceğiniz sağlıklı ekmek türlerinden biridir.

Ezekiel Ekmeği

Arpa, buğday, mercimek, fasulye, ve darıdan oluşur. Ezekiel ekmek protein açısından yüksektir. Ve, aynı zamanda 18 amino asit ihtiva eder. Bu enzim sindirimi kolaylaştırarak mineral ve diğer yararlı besinlerin emilimini artırır. Ezekiel ekmek şeker içermez.

Glutensiz Ekmek

Özellik glutensiz gıdalardan oluşan bir beslenme uyguluyorsanız, bu ekmek sizin için idealdir. Ayrıca kilo vermek isteyenlere de tavsiye ediliyor. Çoğu insan ekmeğin şişmanlattığını düşünür. Aslında işin aslı sağlıklı ekmekler lif açısından zengin, kalori açısından ise düşük olduğundan yağlarla savaşta en iyi dostunuzdur.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.