Bilim insanları otizmin nedenini tespit etme yolunda bir adım daha attı!

Yapılan yeni bir araştırmaya göre rahimdeki yüksek östrojen otizme neden olabilir.

Otizmin nedenini bulmaya çalışan bilim insanları yaptıkları bir çalışmayla bu durumun doğum öncesi rahimde bulunan yüksek düzeydeki östrojenden kaynaklı olabileceğini tespit etti. Bilim insanları östrojenin fetüsün beyin gelişimini etkilediğine inanıyor ancak yüksek hormon seviyelerinin anneden mi, bebekten mi yoksa plasentadan mı geldiği hala net değil. Çalışma kapsamında bilim insanları 100 binden fazla hamilenin amniyotik örneğine sahip Danish Biobank’tan alınan 98 kişinin amniyotik sıvılarını test etti. Daha sonra otizm teşhisi konan fetüslerdeki 4 östrojen tipi, otizm geliştirmeyen diğer 177 fetüse kıyasla önemli ölçüde yüksek çıktı.

Otizmin daha önce testesteronla ilişkili olduğu düşünülüyordu ancak bilim insanları östrojenin otizmle daha güçlü bir bağı olduğunu söylüyor. Çalışmanın baş araştırmacısı Cambridge Üniversitesi Otizm Araştırma Merkezi Müdürü Profesör Simon Baron-Cohen “Bu yeni bulgu doğum öncesi artmış olan cinsiyet hormonlarının, bozukluğun ortaya çıkmasındaki muhtemel nedenlerden biri olduğu düşüncesini destekliyor” dedi. Sonuçları Molecular Psychiatry adlı bilimsel yayında yayımlanan makaleye göre östrojenin otizmdeki rolünün bugüne dek yeterince araştırılmaması nedeniyle bilim insanları bulguların özellikle heyecan verici olduğunu söylüyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.