Bilgisayar oyunlarına 18 yaş sınırı geldi

Antalya’da GTA, Call Of Duty, Half Life ve Metin2 gibi oyunların, internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde oynanması yasaklandı.

Antalya Valiliği tarafından alınan kararla, 18 yaşından küçüklerin internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde, ‘Bloodrayne, Bloodrayne 2’, Grand Theft Auto (GTA), Epidos from Liberty City, ‘San Andreas’, ‘Grand Theft Auto 3, ‘Grand Theft Auto 2’, ‘Grand Ilieit Auto (Add OK)’, ‘Hitman’, ‘Global Operations’, ‘Sniper Elite’, ‘Battlefield Vietnam’, ‘Wolfenstein’, ‘The Godfather’, ‘The Godfather II’, ‘Metin2’, ‘Knight Online’, ‘Call Of Duty’ ve ‘Half Life’ adlı oyunların oynanmasının yasaklandığı kaydedildi.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE YASAK

Açıklamada, yasaklanma gerekçesi, 23 Mayıs 2007 tarih ve 26530 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi’ hakkında kanuna dayandırıldığını belirtildi. Yasak konulan oyunların uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik edebileceği kaydedildi.

55 OYUN İNCELENDİ

Antalya Valiliği tarafından akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından 55 bilgisayar oyununun incelenerek hazırlanan rapora atıfta bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İncelenen 55 oyundan 12’sinin 18 yaşından küçükler tarafından oynanmasının sakıncalı olabileceği yönünde kanaat oluşmuştur. Bilgisayar (video) Oyunları Sınıflandırma – Derecelendirme Raporu’nun Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sunulduğu, bu bağlamda şiddet ve benzeri kötü alışkanlıklara teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olması sebebiyle oyunların oynanmasının yasaklanmasına karar verildi.”

12 yaşından küçüklerin bilgisayar oyunu oynanan salon ve internet kafelere veli veya vasileri eşliğinde girebileceklerine değinilen açıklamada, 15 yaşından küçüklerin yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00’den sonra işyerlerine alınmayacakları, yasaklara uymayan işletmeci ve sorumlular hakkında da idari para cezası uygulanacağı kaydedildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.