Beyrut patlaması birçok kültür mekanlarını da yok etti

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamanın ardından birçok galeri ve müze ağır hasar gördü, birkaç galeri ise yıkıldı. Patlamanın ardından Lübnan resmi ajansı NNA’ya açıklama yapan Beyrut Valisi Mervan Abbud, meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını ve en az 300 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Beyrut Limanı’ndaki patlama, 100 kişinin hayatını kaybetmesine ve 4 bin kişinin yaralanmasına neden olurken, geride birçok enkaz ve hasarlı yapı bıraktı. Bölgeye yakın olan müze ve galeriler ağır hasar gördü.

ÖNEMLİ SANAT GALERİLERİ YOK OLDU

Jurnal Türkiye’den Cenk Kolçak’ın The Art Newspaper’dan aktardığı habere göre, patlama, şehrin büyük bölümüne hasar verirken sanatsal mekânları da önemli oranda etkiledi.

Beyrut Limanı yakınında bulunan Marfa Galerisi ve Galerie Tanit gibi büyük sanat galerileri tamamen yok oldu.

blank

Galerie Tanit, patlamadan bir gün öncesinde pazartesi akşamı, Lübnanlı sanatçı Abed Al Kadiri’nin “Son Kırmızı Gül Kalıntıları” (Remains of the Last Red Rose ) isimli kişisel sergisini 25 Eylül’e kadar ziyarete açan bir açılış törenine ev sahipliği yapmıştı.

Kentin deniz yakınlarında bulunan Opera Galerisi’nin Beyrut şubesi de yerle bir oldu.

Beyrut’un Karantina semtinde bulunan Galeri Sfeir-Semler ve Raouché bölgesindeki Galeri Janine Rubeiz de ağır hasar gördü. Galeri çalışanlarından Saleh Barakat, çalışanlardan birinin yoğun bakımda olduğunu ve galerinin büyük zarar gördüğünü belirtti.

1960’lı yıllarda Beyrut’un kültürel yaşamının merkezi olan ve pahalı bir restorasyonun ardından 2015’te yeniden açılan Sursock Müzesi ciddi şekilde hasar gördü. Müzenin yönetmeni Zeina Arida, müzenin harap olduğunu, neyse ki müzede bulunan personellerin yaralanmadığını belirtti.

Müzede, kurumun adını aldığı Nicolas Sursock’un bir portresi de dâhil olmak üzere çeşitli sanat eserleri de tahrip oldu. Müzenin durumunu aktaran yönetmen Arida, “Beş yıl süren çalışmanın tamamen yok olduğunu görmek çok korkunç – iç savaş sırasında bile bu o kadar kötü olmamıştı” dedi.

Arap dünyasından yaklaşık 400 sanatçının 4000’den fazla eserinin yer aldığı Ramzi ve Saeda Dalloul Sanat Vakfı’na (DAF) ev sahipliği yapan bina hasar görürken, bazı galerilerin bozulmadan kaldığı aktarıldı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.