Beko: Katliamları unutmamak da bir direniştir!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Sivas Katliamı’nın 29. yılı nedeniyle bir açıklama yayınladı. Katliamları unutmamanın, unutturmamanın da bir direniş şekli olduğunu vurgulayan Beko, “Sivas Katliamı’nı yapanları da katliamın sanıklarını aklayanları da unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Bundan tam 29 yıl önce, 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Şenlikleri’ne katılmak üzere Sivas’a giden 33 aydınımız ve halk ozanımız ile iki otel çalışanı, devletin seyirci kaldığı bir katliamda, Madımak Oteli’nde diri diri yakılarak can verdi, 51 kişi ise ağır yaralandı.

2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamı yapan zihniyetin, kitleselleştiğini, örgütlendiğini ve meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Kani Beko, tüm bunlara karşı yaşananları unutmamak ve unutturmamanın önemli olduğunu vurgulayarak, “29 yıl önce Sivas’ta hem de tarih boyunca yaşanan onlarca katliamda yitirdiğimiz canlarımız için yapabileceğimiz şey, ilerici, aydın, laik, demokrat güçler olarak bir arada durma dirayetimize sahip çıkmaktır” dedi.

SİVAS KATLİAMI DAVASI ZAMAN AŞIMINA UĞRATILDI

Sivas’ta işlenen suçun insanların düşünce ve kimliklerinin yok edilmesi maksadıyla katledilmesi ve dolayısıyla insanlığın katli olduğunu belirten Milletvekili Beko, Sivas Katliamı Davası’nın zaman aşımına uğramasını eleştirerek, “Sivas Katliamı Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesince düzenlenen ‘İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar’ başlığı altında değerlendirilmesi gerekirken ve aynı kanun bu suçlarda zamanaşımı olamayacağını da hüküm altına almışken, uzadıkça uzatılan göstermelik yargılamaların sonucunda Sivas Katliamı Davası, AKP hükümetinin ‘büyüklüğüyle’ övündüğü adliyede “zaman aşımı ile sonuçlandırılmıştır” diye konuştu.

SİVAS’TA DELİLLER YOK EDİLDİ

CHP Milletvekili Kani Beko, Sivas’ta delillerin yok edildiğine, olayın gerçek sorumlu ve yönlendiricilerinin yargı karşısına çıkarılmayarak zaman aşımına uğratıldığına vurgu yaparak, dava sanıklarının dönemin Adalet Bakanlığı yapan kişi tarafından savunulduğuna dikkat çekti.

FAİLLERİN AKLANMASININ ‘HAYIRLI’ OLACAK YANI YOKTUR, OLAMAZ!

Beko, Sivas Katliamında ‘insanlığa karşı işlenen suç’un faillerinin bir bölümünün zaman aşımı ile kurtarıldığını ve bu duruma dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘karar hayırlı olsun’ ifadeleriyle değerlendirdiğini dile getirerek, “Bir katliamın faillerinin aklanmasının toplum için “hayırlı” olacak hiçbir yanı yoktur, olamaz” dedi.

UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

“Laiklik mücadelesi, her zamankinden daha elzem durumda. Laikliğin önemini, genç kuşaklara, işçilere, emekçilere, kadınlara anlatmalı ve kavratmalıyız” diyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Katliamları unutturmamak da bir direniş şeklidir. Sivas Katliamı’nı yapanları da katliamın sanıklarını aklayanları da unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI GEÇERSİZDİR

Milletvekili Beko, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bizler bir kez daha ‘İnsanlığa karşı işlenen suçlar’ için zamanaşımının geçersiz olduğunu hatırlatıyor ve gerçek bir adalet için mücadeleye omuz vereceğimizin altını çiziyoruz. Bugün yitirdiklerimizi ağıtlarla değil, uğrunda yaşamlarını verdikleri insanlığı, demokrasiyi, hak ve özgürlükleri savunarak, ve tabii ki de bu katliamın esas olarak hedef aldığı laikliği toplumda egemen kılmak için mücadeleyi büyüterek yaşatacağız. Toplumu kutuplaştıran ayrımcı politikalarla iç siyasette güç kazanmaya çalışan, emekçileri bölmeyi-parçalamayı ve böylece teslim almayı hedefleyen bir yönetim anlayışına karşı laiklik mücadelesi, demokrasi mücadelemizin olmazsa olmaz ‘işaret fişekleri’nden biri olacaktır. Sivas Katliamının yıldönümünde ölen canlarımıza borcumuz emeğin, barışın, demokrasinin ve laikliğin hüküm sürdüğü bir ülke için bir araya gelmek ve mücadeleyi yükseltmektir.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.