Barış ve kardeşliğe ekmek ve su kadar ihtiyacımız var

Başkan Soyer Balkan göçmenleriyle buluştu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’deki Balkan göçmenleriyle bir araya geldi. Balkan ülkeleri ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için çalıştıklarını söyleyen Başkan Soyer, toplumların ayakta kalması için barış ve kardeşliğin önemine vurgu yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Balkan göçmenlerinin kurduğu derneklerin temsilcileriyle bir araya geldi. Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki geceye ev sahibi Başkan Tunç Soyer’in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Balkan Masası Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, konsoloslar, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“Hoşgörü ve barış deryası olan İzmir’e hayranlığım asla eksilmeyecek”
Toplantıda konuşan Başkan Tunç Soyer, konuşmasına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “yurtta sulh, cihanda sulh” sözleriyle başladı. Balkan Türk’ü dedesinin Ege’ye geliş öyküsünü anlatan Başkan Soyer, İzmir’in tarihten beri barış ve hoşgörü kenti olduğuna dikkat çekerek, “İzmirimiz, benim dedeme, onun tüm kader arkadaşlarına ve biz torunlarına kucak açtı. Yaralarını sardı; yeniden hayat verdi. Bir hoşgörü ve barış deryası olan İzmir’e hayranlığım asla eksilmeyecek. Şehrimizle ne kadar gurur duysak az. Bu şehir için ne kadar çalışsak az. Ve onu yaşatmak için birbirimize ne kadar sarılsak az” dedi.

“Balkanlar Halk Dansları ve Kültür Festivali Eylül’de”
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kardeşlik bağlarını daha da güçlendirmek için Balkan dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışma içinde olduklarını ifade eden Başkan Soyer, “Bu yıl 23 -26 Eylül tarihleri arasında Balkanlar Halk Dansları ve Kültür Festivali’ni yapacağız. Bu festivale Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karabağ, Kosova, Macaristan, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya ve Yunanistan’dan halk oyunları ekipleri gelecek. Birçok sanatçıyı misafir edeceğiz. Festivalimiz Bornova Çamdibi’nde, Buca Kasaplar’da, Karşıyaka Sevgi Yolu’nda, Konak Kültürpark’ta, Kiraz Pazaryeri’nde, Aliağa Demokrasi Meydanı’nda, Ödemiş Ulus Meydanı’nda yani İzmir’in her noktasında olacak. Balkanlar’dan gelen halk dansları toplulukları kentin dört bir yanında performanslarını sergileyecek. Kültürpark’ta da büyük bir sergi hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Barış ve kardeşliğe muhtacız”
İzmir’in yerel yönetimi olarak Balkan ülkeleri ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için çalıştıklarını kaydeden Başkan Soyer, “Biliyoruz ki, her İzmirlinin içinde Balkanlardan bir parça vardır. Tarihimiz acıyla yaşanan göçler, büyük kederler, gözyaşları ve acılarla dolu. Şüphesiz bunları unutturmamak gibi bir vazifemiz var. Lakin gelecekte bu acıların yaşanmasının önüne geçmek gibi bir sorumluluğumuz var. Vücutlarımızın hayatta kalması için nasıl ki ekmek ve suya ihtiyacımız varsa, toplumumuzun ayakta kalması için de barış ve kardeşliğe muhtacız. Burası barışın yüzü İzmir” diye konuştu.

“Kuvay-ı Milliye ruhuna 2023’te de ihtiyaç var”
CHP Balkan Masası Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Yüksel Özkan ise, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağız. Balkan camiası, Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’nun her yerinde vardı. Çanakkale’de mezar taşlarında Balkanlı dedelerimizin isimleri yazılı. Bizim dedelerimizin derdi neydi de Çanakkale’de savaştılar? İşte o ruh Kuvay-ı Milliye ruhuydu. O ruha 2023’te de ihtiyaç var. Sizler, bizler bu ülkenin kurucu unsurlarıyız ve bu ülkeye sahip çıkmak zorundayız. Balkan camiası, bu ülkenin demokrasisinin sigortasıdır” diye konuştu.
Gece İzmir Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve Shukar Muzika Grubu’nun birbirinden eşsiz Ege ve Balkan türküleri dinletisiyle son buldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.