Barbados, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’i tanımaya son verip, cumhuriyet ilan etti

Barbados, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’i ‘devlet daşkanı’ olarak tanımaya son verip, cumhuriyet ilan etti.

Karayipler’deki ada ülkesi Barbados, başkenti Bridgertown’da yapılan törenle, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’i ‘devlet başkanı’ olarak tanımaya son verip, cumhuriyeti ilan etti. Ülkenin bağımsızlığının 55. yıl dönümünde gerçekleşen törende, Sandra Mason yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini resmen devraldı.

Ülkenin 396 yıldır süren yönetim şeklini değiştirdiği törene, İngiltere veliaht Prensi Charles ve Barbadoslu şarkıcı Rihanna da katıldı.

PRENS CHARLES ONUR KONUĞUYDU

Törende konuşan Prens Charles, Karayip adasının geçmişte yaşadığı kölelik zulmüne de değindi. Onur konuğu olan Charles konuşmasında, iki ülke ilişkilerinin anayasal değişime karşın devam edeceğini söyledi. Kendisini Barbados’un dostu olarak tanımlayan Prens, töreni de iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç olarak tanımladı.

Törende güç değişiminin resmileştirilmesi, İngiltere kraliyet bayrağının indirilmesi ve Barbados bayrağının göndere çekilmesi ile gerçekleşti.

Barbados, İngiliz Milletler Topluluğu’nun bir üyesi olmaya da devam edecek.

blank

RİHANNA ‘ULUSAL KAHRAMAN’ İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Sandra Mason, törende yaptığı konuşmada, “Barbados Cumhuriyeti’nin gemisi ilk yolculuğuna başlıyor. Fırtınalara göğüs germeyi başarsın, ülkemize vatan olsun ve halkımızı geleceğe taşısın” dedi. Ülke vatandaşı dünyaca ünlü yıldız Rihanna’ya da törende, ulusal kahraman nişanı verildi.

Eski bir İngiliz sömürgesi olan Barbados, 1966’da bağımsızlığını ilan etti. Barbados, Karayipler’deki en kalabalık ve zengin ada ülkelerinden biri. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin kraliçesi konumundaydı ve unvanı da “devlet başkanıydı”. Devlet dairelerinde de fotoğrafı bulunuyordu.

Ülkenin yeni lideri olan 72 yaşındaki Sandra Mason, 2018 yılından bu yana adanın genel valiliği görevini yürütüyordu. Mason geçen ay parlamentoda yapılan oylama sonrası seçilmiş başkan olarak belirlendi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.