Apple’dan hackerlere büyük teşvik!

ABD’li teknoloji şirketi Apple, kendi ürünlerindeki yazılımlarda hata bulan hackerlara 1 milyon dolara varan ödeme yapacağını duyurdu.

Veri güvenliği Apple’ın en güçlü satış argümanlarından birisi. Ancak en güvenli yazılımların bile açıkları bulunuyor. Apple bu amaçla, yazılımlardaki açıkları bulanlara verdiği ödüllerin miktarını yükseltme kararı aldı. Apple, ürünlerinde bu zamana kadar tespit edilemeyen bir açığı bulup, bunu güvenli bir şekilde bildirenlere 1 milyon dolara kadar varan ödüller verecek.

ÖN VERSİYONLARDA ÖDÜL DAHA YÜKSEK

Apple’nin vermeyi vaat ettiği en yüksek ödül olan 1 milyon dolar sadece, kullanıcıların katkısı olmadan Apple’in işletim sistemi IOS’a saldırıyı mümkün kılan açıkların bulunması durumunda söz konusu olabilecek. WatchOS ya da MaOS sistemlerinde hata bulanlar da yüksek ödül kazanma şansına sahip. Apple yazılımlarında, tanıtım amacıyla piyasaya sürülen ön versiyonlarda hata bulanların kazanacığı ödüller ise yüzde 50 oranında daha yüksek. Öte yandan gelecek yıldan itibaren uzmanlara, araştırma yapmaları amacıyla , yazılım sistemlerine giriş izni olan özel üretim iPhonelar sunulacak.

IPHONE AÇIKLARI MİLYON DOLARLARA SATILIYOR

Apple bu zamana kadar programlarında açık bulanlara en yüksek 200 bin dolar ödeme yapıyordu. Üreticilerin tespit edilen zaafiyetleri telafi edemeden, bu açıkların ortaya çıkmasına Zero Day Exploist adı veriliyor. Zero Day, üreticilerin bu açıklar aracılığı ile gerçekleşmesi muhtemel saldırılara karşı tedbirler alması için sıfır gün vakti olduğu imasından oluşan bir kavram. Internette iPhone yazılımlarını kırmaya yönelik programlar milyon dolarla teklif ediliyor.

ÖNEM SIRASINA GÖRE İKRAMİYE

Apple’nin hata bulma ikramiyeleri zayıf noktaların önemine göre değişiyor. Örneğin kilitli bir ekran üzerinden bir App aracılığı ile kullanıcı bilgilerine ulaşabilenlere 100 bin dolara kadar ödül veriliyor. Apple serverlerinde bulunan ICloud hesaplarına izinsiz sızabilenlere de verilen ödül 100 bin dolar civarında. Saldırganların internette Apple kullanıcıları hakkında bilgilere ulaşabildiğine dair açıkları bulanlara verilecek ödül ise 500 bin dolar. Bu ödüller daha önce 25 ile 250 bin dolar arasında değişiyordu.

Apple veri güvenliği konusunda özellike iPhone ürünlerinde çok iddialı ve satış argümanlarının en önemli ayağını güvenlik oluşturuyor. Apple bu konuda yüksek harcamalar yapıyor ve ürünlerindeki işlemcilerin içinde özel bir veri koruma kasası bulunuyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.