Ankara Kayseri Hızlı Tren Hattı start verdi

Ankara-Kayseri arasında seyahat süresini 2 saate düşürecek Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı’nın temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla atıldı.

ANKARA (İGFA) – Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı’nın temel atma töreni Kayseri’de gerçekleştirildi. Törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2003 yılından itibaren ulaşım modları arasında dengeli bir dağılımın sağlanabilmesi amacıyla demiryollarının yeni bir anlayışla ele alındığını belirterek, “2003-2020 yılları arasında yılda ortalama 134 kilometre olmak üzere toplam 2 bin 149 kilometre demiryolu yapıldı. Yeni yapılan hatların yanı sıra devam eden modernizasyon çalışmalarıyla elektrikli hat oranı yüzde 19,4’ten yüzde 50 seviyesine, sinyalli hat oranı yüzde 22’den yüzde 53 seviyesine yükseltilerek, mevcut demiryolu alt yapısı yenilendi. Başlattığımız demiryolu seferberliği ile 91 bin 194 kilometre konvansiyonel ana hat, 1213 kilometre hızlı tren hattı olmak üzere toplam 12 bin 803 kilometre olan mevcut demiryolu ağımıza ek olarak; 357 kilometre konvansiyonel ana hat, 3 bin 515 kilometre hızlı tren hattı olmak üzere toplam 3 bin 872 kilometre demiryolu hattında yapım çalışmaları sürüyor. 6 bin 682 kilometre hatta ise etüt–proje çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ANKARA – KAYSERİ ARASI 2 SAATE DÜŞECEK

“142 kilometre uzunluğundaki Yerköy – Kayseri yüksek standartlı demiryolunu, Yozgat’ın Yerköy ilçesindeki Yerköy YHT Garı ile Kayseri arasında yapacağız” diyen Karaismailoğlu, hattın tamamlandığında Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu ile de entegre olacağını söyledi. Çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olacak hatta Hızlı Tren seferlerinin düzenleneceğini kaydeden Karaismailoğlu, şöyle devam etti;

“Hattımızın devreye girmesi ile birlikte Yerköy – Kayseri arasındaki 170 kilometre olan hat uzunluğu 142 kilometreye, ulaşım süresi de 3 buçuk saatten 1 saatin altına inecek. Hattın devreye girmesiyle mevcut konvansiyonel demiryolu ile 7 saatte sağlanan Ankara – Kayseri ulaşım süresi 2 saate düşecek. Bu hatla birlikte Ankara, Kırıkkale, Yerköy, Şefaatli, Yenifakılı, Himmetdede, Boğazköy ve Kayseri istasyonlarımız arasında bir yılda 11 milyon yolcu ve 650 bin ton yük taşıma imkanımız olacak. Proje kapsamında; toplam 16 kilometre uzunluğunda 15 tünel, 118 adet karayolu alt geçiti, 18 karayolu üstgeçit köprüsü, 184 menfez inşa edilecek. Projemizin tamamlanmasıyla 2025-2054 yılları arasında; yolcu ve yük zaman tasarrufundan 4.1 milyar avro, su kirliliği, hava kirliliği, gürültü kirliliğinin azalmasından kaynaklı 1.4 milyar avro, karayolu işletme giderlerindeki azalmalardan 5 milyar avro olmak üzere toplam 10.5 milyar avro kazanç sağlanacak.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.