Alzheimer 20 yıl önceden tespit edilebilecek!

Bilim insanları Alzheimer’ın semptomlarını 20 yıl önceden tespit edilebilecek bir kan testi geliştirdi. Uzmanlar kan testinin birkaç yıl içinde pratisyen hekimler tarafından kullanılacağını düşünüyor.

ABD’deki St Lois Üniversitesi’nden araştırmacılar Alzheimer’ın semptomlarını 20 yıl öncesinde tespit edilebilmesine olanak sağlayan kan testi geliştirdi. Uzmanlar hastalıkla bağlantılı zararlı proteinin beyindeki oluşumunu 20 yıl öncesinde takip edebilecek. Tıp Nörolojisi dergisinde yayınlanan raporda yaş ve genetik risk faktörleri hesaba katılarak gerçekleştirilen testlerin yüzde 94 oranında başarılı sonuç verdiği belirtiliyor. Raporda ayrıca, kan testlerinin beyin taramalarında gözden kaçabilecek erken demans belirtilerini işaret ettiği tespit edildi. Uzmanlar erken tespit sayesinde hastalık sürecini durdurmanın ve Alzheimer tedavisinde testin önemli bir avantaj olduğunu belirtiyor. Washington Üniversitesi’nden nöroloji profesörü Randall J Bateman “İnsanlar şuan Alzheimer teşhisi için uzun süren ve pahalı birtakım taramalara girmek zorunda kalıyor. Ancak geliştirilen kan testi sayesinde sadece 1 ay içinde bile binlerce kişide Alzheimer taraması yapabiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Bateman taramalardaki bu kolaylığın insanların klinik deneylere katılımını da artırabileceğini belirterek “İnsanların klinik denemelere daha fazla katılması tedavileri daha hızlı bulmamıza yardımcı olur” dedi. Alzheimer’da erken teşhis tedavi açısından büyük öneme sahip. Hastalık belirti göstermeye başladığında beynin o zamana kadar görmüş olduğu hasar tedavilerin etkisini azaltıyor. Araştırmacılar, kan testinin birkaç yıl içinde pratisyen hekimler tarafından da kullanılabileceğini umuyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.