Almanya, koronavirüsü izole etmeyi başardı!

Küresel felaketin merkezine dönüşen Avrupa’nın göbeğindeki Almanya, koronavirüsü izole etmeyi başardı. Dünyada virüsün öldürme oranı yüzde 4.2’lere çıkmışken Almanya’da bu rakam binde 4’te kaldı. Vietnam ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinin başarısından sonra ‘Berlin formülü’ salgının çözümü için dünyaya yeni umut oldu. İşte ‘Bu işi nasıl başardılar’ın cevabı.

Çin’den ortaya çıkıp dünyanın tamamına yayılan koronavirüs bugüne kadar 15 binden fazla kişiyi öldürdü 330 binden fazla kişiyi de hasta etti. Yaklaşık 100 bin kişi de hastalıktan kurtularak taburcu edildi. Türkiye’de de yayılan koronadan dolayı şimdiye kadar 30 kişi hayatını kaybetti, bin 236 kişi de virüse yakalandı. Temastan, havadan ve yüzeylerden bulaşabilen bu virüsü açıklanana göre Çin kontrol altına almış gibi. Ancak İtalya, İspanya ve İran’daki tarajedi her geçen gün büyüyor. Tedavisi enüz olmamasına rağmen bu virüsü kontrol altına alabilen ülkeler de var. En başarılı örnek Almanya, Singabur, Viyetnam ve Güney Kore olarak gösteriliyor. Bu ülkelerin başarısınn altında yatan en büyük etken ise Dünya Sağlık Örgütü’nün üzerine basa basa vurguladığı “Test yapın, test yapın, test yapın” tavsiyesini yerine getirmek.

YAYILMA HIZI DURAĞAN DÖNEME GİRDİ

Bu konuda başarısını her geçen gün artıran Almanya Kovid-19 salgınında alınan sosyal mesafe tedbirlerinin olumlu sonuçlarını görmeye başladı. 26 bin 198 vaka ve 111 ölümün olduğu Almanya’da tedbirler erken alındı. Okullar tatil edildi, fabrikalar durduruldu, dünyanın en büyük laboratuvar ağı harekete geçirildi. Almanya Halk Sağlığı Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler, yaptığı açıklamasında, Almanya’daki yeni koronavirüs salgınında yaşanan artışın, sosyal mesafe önlemleri sayesinde ilk kez durağan bir döneme girdiğinin işaretlerinin görüldüğünü açıkladı. Wieler “Salgındaki büyüme eğrisinin hafif bir şekilde düzleştiğine dair işaretler görüyoruz, ancak bunu çarşamba günü kesin olarak onaylayabileceğim” ifadelerini kullandı. Weiler, Almanya’da şimdiye kadar alınan okul kapatma, el yıkama talimatları ve halka açık toplantıların durdurulması gibi tedbirlerin oldukça etkili olduğunu açıkladı.

EN FAZLA TEST GENÇLERE

İlk vakanın 27 Ocak’ta görüldüğü Almanya’da koronavirüsle ilgili alınan tedbirler çok sıkı bir şekilde uygulanıyor. Öyleki Başbakan Angela Merkel’e aşı yapan doktorun virüs testinin pozitif çıkması sonrası Şansölye kendini karantinaya aldı. Berlin yönetimi ikiden fazla kişinin yan yana gelmesini bile yasakladı. Bunun için polis sokakta denetim yaptı, yasağa uymayanlara ceza kesti. Ancak Berlin’in başarısının altında yatan belkide en önemli etken agresif test politikası. Almanya’nın test kapasitesinin Avrupa’nın diğer ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha gelişmiş olması nedeniyle agresif test politikasının mümkün olduğu belirtiliyor. Almanya bir haftada 150 bin kişiye test yaptı. Ayrıca, Almanya’da şu ana kadar vaka tespit edilenlerin önemli bir kısmı da yüksek riskli olarak nitelendirilen yaş grubunun altında yer alıyor ve bu da iyileşme oranının yükselmesine neden oluyor. Bu arada federal bir yönetime sahip olan ülkede bazı eyaletler kendi sokağa çıkma yasağüını çoktan ilan etti. Ülkede henüz bir karantina uygulamasına gidilmiş değil. Almanya Başbakanı Angela Merkel, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en ciddi olay” olarak tanımladığı salgınla ilgili eyalet yönetimlerinden sokağa çıkma yasağı önerileri gelirken, konuyla ilgili son kararın federal hükümet tarafından verilmesi bekleniyor.

SADECE YAŞLILARA İZOLASYON ÇÖZÜM DEĞİL

Öte yandan pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye de yüksek risk gurubunnda olan 65 yaş üstü olan yaşlılara yönelik tedbirlerini artırdı. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Almanya’nın tam tersine yaşlıları izole etmek yerine virüsü daha kolay atlatabilen ve belirtileri daha geç ortaya çıkan gençlerde test uygulamasını yaygınlaştırması virüsle mücadelede başarısını dünyada öne çıkarıyor. Uzmanlar da bu konuda sadece yaşlıların sokağa çıkmasını engellemenin yine virüsün yaşlılara bulaşmasını engelleyemeyeceğini söylüyor. Uzmanlar günlük rutin olarak işe giden, dışarı çıkan genç aile bireylerinin kolayca virüsü yaşlılara bulaştırabileceği konusunda uyarıyor.

HIZLI TANI KİTLERİ TÜRKİYE’YE ULAŞTI

Çin’den koronavirüs tanısı için alınan 2 milyon adet hızlı tanı kitinin ilk partisinin sabaha karşı Türkiye’ye ulaştığını duyurdu. Çin’in Şanghay kentinden alınan hızlı tanı kitlerini taşıyan Turkish Cargo’ya ait kargo uçağı dün sabaha karşı 04:00 sıralarından Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Kitlerle 15 dakikada koronavirüs tespiti yapılabildiği belirtildi. Burada resmi plakalı minibüsle gelen görevliler tarafından alınan kitler, aynı minibüse konularak Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Toplamda 2 milyon adet olan tanı kitlerinin geri kalanlarınında parça parça getirileceği öğrenildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kitlerle ilgili Meclis’te yaptığı açıklmada kitler Türkiye’ye getirildiğinde ünde 15 bin kadar testin yapılabileceğini söyledi.

DİYANET’TEN WHATSAPP’TA DİNİ HİZMET GENELGESİ

Diyanet İşleri Başkanlığı evden çıkmayan vatandaşlar için yeni bir çalışma başlattı. Başkanlık, sokağa çıkması sınırlandırılan vatandaşlara dini ve manevi anlamda rehberlik edilerek, moral ve motivasyonlarını yükseltmek amacıyla bir dizi faaliyete öncülük edecek genelge yayımlandı. 81 il müftülüğüne gönderilen genelgede, din görevlileri ‘Vefa Koordinasyon Grubu’ faaliyetlerine gönüllü desteği sağlanacak. Din görevlileri tarafından öncelikle mahalle sakinleri, cemaatleri, öğrenci ve velilerini dahil edecek şekilde WhatsApp grupları kurulacak. Gruplar aracılığıyla kalabalıktan uzak kalma zorunluluğu bulunan bu hassas günlerde camide cemaat oluşturamayan vatandaşlar, ailece evde cemaatle namaz kılmaya, hatim, dua, zikir, tesbihat gibi maneviyatı ayakta tutan ibadet ve taata teşvik edilecek. Kısa film ve videolar da dahil olmak üzere, Başkanlık tarafından bu süreçte sunulan her türlü din hizmetinin, oluşturulan WhatsApp grupları aracılığıyla topluma ulaşması sağlanacak. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, koronavirüs salgınının bir an önce son bulması için pazartesiden itibaren yatsı ezanı sonrası tüm camilerden dua edileceğini duyurdu.

11 BİN 269 KİŞİ YURTLARDA AKANTİNADA

Umreden ve yurtdışından gelenlerin karantina süreleri devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mahmet Muharrem Kasapoğlu, yurt dışından gelen 11 bin 269 vatandaşın 23 ildeki 36 yurtta karantina altında bulunduğunu açıkladı. Karantina altından kaçanlar ise polis tarafından bulunduktan sonra özel kıyafet giyen ekipler tarafından tekrar karantinaya alınıyor. İstanbul Taksim İlkyardım Hastanesi’nde karantina altında olduğu öne sürülen kadın hastaneden kaçtı. Taksim’de polis ekipleri tarafından yakalanan kadın gelen sağlık ekipleri tarafından tekrar hastaneye götürüldü. Karabük’te ise yurt dışından gelen 2 vatandaşın karantina süresine uymadığının anlaşılması üzerine Karabük İl Sağlık Müdürlüğü’nün açtığı dava sonucunda ev hapsi kararı verildi. Ankara’da da korona virüsü şüphesiyle karantinada bulunan kişi hastaneden kaçtı. Ekipler 36 yaşındaki hastayı hastaneye teslim etti.

NE 65 YAŞ KURALINA NE SOSYAL MESAFEYE UYDULAR

Koronavirüs tedbirleri kapsamında bankaların çalışma saatlerini kısıtlanması virüsün yayılmasına daha büyük bir ortam hazırladı. Bankalara koşan yüzlerce vatandaş işlemlerini yapmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Parka ve çarşıya çıkan, bankalar önünde uzun kuyruklar oluşturan 65 yaş ve üstü vatandaşlar, polisler tarafından uyarıldı. Bazı vatandaşlar, ekipler tarafından evlerine kadar bırakıldı. Banka ve PTT şubelerindeki kuyruklarda ne 65 yaş kuralı ne de sosyal mesafeye uyuldu. Corona virüs önlemleri kapsamında bugün itibariyle birçok banka saat 12.00’de mesaiye başladı. Ancak bu uygulamada haberi olmayan çok sayıda vatandaş erken saatlerden itibaren bankalara gitmeye başladı. Mesainin başladığı saat 12.00’ye kadar banka önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.