Alman filozof ve iktisatçı Karl Marx’ın mezarı turizme açılıyor

Komünizmin fikir babası Alman filozof ve iktisatçı Karl Marx’ın mezarı turizme açılıyor. Marx’ın mezarının bulunduğu Londra’daki Highgate Mezarlığı’na daha fazla ziyaretçi gelmesi umuduyla peyzaj yapılacağı açıklandı.

Komünizmin en önemli ideoloğu Karl Marx’ın yattığı mezarlığa hediyelik eşya dükkanı, kafe ve sergi alanı açılarak mezarlıktan para kazanılacak olması tartışma yarattı.

1839’da açılan ve yılda ortalama 100 bin kişinin ziyaret ettiği mezarlığın, daha fazla turist çekmek amacıyla peyzaj yapılarak turistik alana dönüştürülecek olması, “‘Burjuva toplumunda geçmiş bugüne hükmeder’ diyen Marx yaşasaydı bu projeye ne derdi?” sorusunu gündeme getirdi.

Mezarlığı koruyan Highgate Mezarlığı Vakfı’nın başkanı Dr. Ian Dungavell, günümüzde internette aile soyağacını bulma sitelerinin yaygınlaşmasıyla ölüm turizminin moda haline geldiğini söyleyerek projeyi savundu.

blank

MARX’IN MEZARI HAKKINDA

Marx’ın 1883’te defnedildiği mezar, 1956’da 50 metre ileriye taşınmıştı. Mezarın kapitalist Batı Bloku ile komünist Doğu Bloku arasındaki Soğuk Savaş’ın zirve yaptığı bir dönemde mezarlığın daha görünür bir noktasına taşınması İngiltere’de tartışmalara yol açmıştı.

Marx’ın mezarı 1970’de boru tipi bombayla yapılan bir saldırının hedefi olmuş, çeşitli zamanlarda da boyalı saldırılara maruz kalmıştı.

Karl Marx 1849’da “vatansız” bir sürgün olarak geldiği ve hayatının geri kalanını geçirdiği Londra’da başta Komünist Manifesto ve Kapital olmak üzere önemli eserlerini kaleme almıştı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.