AFAD, Düzce depreminin ön raporunu yayımladı

AFAD’ın bugün meydana gelen Düzce depremine ilişkin yayımladığı ön raporda, 04.08’deki büyük sarsıntının ardından saat 10.17’ye kadar büyüklüğü 4.3 ile 0.9 arasında değişen 110 artçı deprem gerçekleştiği belirtildi. Raporda, “Depremin hangi faydan kaynaklandığı yapılacak ayrıntılı sismolojik ve saha çalışmaları ile belirlenecektir” denildi.

Düzce’de bugün (23 Kasım 2022 Çarşamba günü) saat 04.08’de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan sarsıntıda panik nedeniyle 68 kişi yaralandı. Tekirdağ’dan Ankara’ya kadar birçok ilde hissedilen sarsıntının ardından bölgede artçı sarsıntılar da yaşandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Düzce depremine ilişkin ön değerlendirme raporunu resmi sitesinden yayımladı.

Raporda, “23.11.2022 günü, Türkiye saati ile 04:08’de merkez üssü Gölyaka (Düzce) olan MW 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 6.81 km derininde meydana gelen bu depremin en yakın yerleşim birimi olan Düzce ilinin Gölyaka ilçesine bağlı Kemeryani köyüne uzaklığı 0.82 km’dir. Ana şoktan, 23.11.2022 10:17’ye kadar geçen zamanda, büyüklükleri 4.3 ile 0.9 arasında değişen 110 artçı deprem kaydedilmiştir” denildi.

Raporda, “Depremin hangi faydan kaynaklandığı yapılacak ayrıntılı sismolojik ve saha çalışmaları ile belirlenecektir” denildi.

BÖLGENİN GEÇMİŞ DÖNEM DEPREM AKTİVİTESİ
Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Bölgede 1900 yılından günümüze kadar en büyüğü 7.6 olmak üzere 313 adet M>=4.0 deprem meydana gelmiştir. Ayrıca bahsi geçen bölgeye ait, 1900 yılı öncesi için, 52 adet tarihsel dönem depremi kaydı mevcuttur.”

“Ön değerlendirme sonuçlarına göre en büyük ivme 8102 kodlu ivmeölçer istasyonunun Doğu-Batı bileşeninde 407.76 gal olarak ölçülmüştür.”

BÖLGENİN DEPREM TEHLİKESİ

Depremin meydana geldiği nokta Türkiye Deprem Tehlike Haritasındaki PGA 475 değeri 0.593 g

DÜZCE DEPREMİNİN ŞİDDETİ
Raporda, “Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi (AFAD-RED) kullanılarak üretilen şiddet haritasına göre depremin merkez üssüne en yakın, Türkiye sınırları içerisindeki, yerleşim yerinde depremin şiddeti MMI VIII olarak hesaplanmıştır. Sismik şiddet ve ön hasar kestirimleri, ampirik bağıntılar kullanılarak otomatik olarak hesaplanmıştır ve saha gözlemlerine dayanmamaktadır” denildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.