ABD’li sanatçı Andy Warhol’un ünlü “Ölüm ve Felaket” serisine ait eser rekor fiyata satıldı

Sanatçı Andy Warhol’unı Beyaz Felaket (Beyaz Araba Kazası 19 Kez) eseri açık artırmada şimdiye kadar verilen en yüksek fiyatlardan biri olan 72 milyon sterline satıldı.

ABD’li sanatçı Andy Warhol’un ünlü “Ölüm ve Felaket” serisine ait eser, dün gece Sotheby’s’de gerçekleştirilen çağdaş satış gecesinde rekor fiyata satıldı.

Müzayede evinden yapılan açıklamada, New York’ta gerçekleşen satışın toplamda 265 milyon sterline ulaştığı belirtildi.

Ölüm ve fanilik temalarına takıntılı olduğu söylenen pop sanatının devi, “Beyaz Felaket”i yaratırken, ilham aldığı gazetelere uyması için ölümcül bir araba kazasının 19 görüntüsünü siyah beyaz tonlarda bastı.

blank

Sotheby’s, 1963 tarihli eserin 20’nci yüzyılın en kışkırtıcı ve unutulmaz sanatsal başarılarından biri ve “muhtemelen kariyerinin en önemli başarısı” olarak kabul edildiğini belirtti.

ÜÇÜNCÜ EN YÜKSEK FİYATLI ESERİ
25 yıldır özel bir koleksiyonda bulunan eser, 2013’te “Gümüş Araba Kazası”nın (Çifte Felaket) 105,4 milyon dolara alıcı bulmasından bu yana, müzayedeye çıkan ilk büyük tablo oldu. Bundan önce, seriden son 15 yılda müzayedeye çıkan tek eser olan “Green Car Crash” (Yeşil Araba Kazası) 2007 yılında 71,7 milyon dolara satılarak sanatçı için bir müzayede rekoru kırmıştı.

Çarşamba günkü Sotheby’s müzayedesinde aralarında de Kooning Aile Koleksiyonu, Geraldine ve Harold Alden Koleksiyonu, Mallin Koleksiyonu ve William S Paley Koleksiyonu’nun da bulunduğu ünlü koleksiyonlardan eserler de yüksek fiyatlara alıcı buldu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.