ABD Başkanı Donald Trump tüm ABD’lilere 1000 dolarlık çek gönderecek

ABD yönetimi 1 trilyon dolarlık koronavirüsle mücadele kapsamında her bir vatandaşına 1000 dolarlık çek yollamaya hazırlanıyor.

Dünyanın farklı ülkelerinde hükümetler koronavirüs salgıına karşı ekonomik tedbirleri açıklarken artık gözler dünyanın en büyük ekonomisi ABD’ye çevrilmiş durumda. ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, salgının ekonomik etkilerini hafifletmeye yönelik çok önemli bir ekonomik teşvik planının bugün Senato’ya sunulacağını duyurdu.

Söz konusu ekonomik paket 1 trilyon dolarlık büyüklükte olacak. Bunun 250 milyar dolarının doğrudan vatandaşlara nakit olarak verilmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Mnuchin “Amerikalıların nakde ihtiyacı var ve Başkan onlara hemen nakit vermek istiyor…Yani 2 hafta içinde. Tüm Amerikalılara acil çek yollamayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD basını söz konusu çeklerin miktarının kişi başı 1000 dolar olacağını bildirdi. Ancak şu an için bu nakit desteğinin koşulları hakkında çok fazla detay bilinmiyor. Destek paketi kapsamında bunun yanında başta havacılık olmak üzere zordaki sektörlere mali kaynak sağlanması bekleniyor. Büyük ihtimalle geçici bir süre için bazı şirketlerin vergiden muaf tutulması da yüksek bir ihtimal.

Steven Mnuchin’in senatörleri konuyla ilgili bilgilendirirken eğer ellerini çabuk tutmazlarsa ABD’de işsizliğin yüzde 20’ye çıkabileceğini söylediği belirtildi.

Ancak analistler bu yardımın ABD ekonomisini resesyondan kurtarmayabileceğini belirtiyor. Deutsche Bank Kıdemli Ekonomisti Matthew Luzzetti “ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu şokun büyüklüğüne bakılırsa bu paketle resesyondan kaçınılması kolay olmaz” yorumunu yaptı.

Yarım düzineden fazla kurum ülkede resesyon bekliyor. Pantheon Macroeconomics ve Oxford Economics Analistleri yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10 civarında daralma bekliyor, bu tarihin en büyük daralması olabilir. Bazı ekonomistler de Şubat ayında perakende satışların düşmesi ve şirketlerin personel azaltmasıyla resesyonun başladığını belirtiyor.

Ekonomi Politikaları Enstitüsü araştırma direktörü Josh Bivens “Mali teşvikler iyi bir başlangıç ancak daha fazlası olmalı. Bin dolarlık yardım planı yeterli değil. Vürüsü önlemek için uygulanan sosyal mesafe ve birçok perakende sektörü ile restoranın bu kapsamda kapatılmasıyla GSYH’de ve istihdamda daralma kaçınılmaz. Ayrıca halkın bu para yardımını alması hemen harcayacakları anlamına da gelmiyor” yorumunu yaptı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.