AB Komisyonu, Milas zeytinyağını tescilledi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Milas zeytinyağının AB Komisyonu tarafından tescil edildiğini ve koruma altına alındığını duyurdu: Ülkemizin tescil alan ürün sayısı 5’e yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla’nın Milas ilçesinde üretilen zeytinyağı için AB Komisyonu tarafından coğrafi tescil verildiğini açıkladı.

‘MEMECİK’ TÜRÜ…

Pakdemirli, yaptığı açıklamada tarihi binlerce yıl önceye dayanan Milas bölgesindeki zeytinyağı üretiminin, yöre insanının kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek, Milas ilçe sınırları içinde çok yaygın bir şekilde ‘memecik’ türü zeytin ağaçlarının bulunduğunu aktardı.

Memecik türünün, milyonlarca yılda oluşmuş Akdeniz iklim kuşağının, coğrafi bölgesinin doğal bitki ve ağaç türlerinden biri olduğu bilgisini veren Pakdemirli, yörenin havasından, toprağından ve suyundan aldığı özellikleriyle memecik türünden, üstün lezzetli zeytin ve zeytinyağı üretildiğine dikkati çekti.

ORGANİK ÖZELLİKLERE SAHİP

Pakdemirli, Milas’ın coğrafi özellikleri sebebiyle zeytin ağaçlarının, yağ oranı yüksek, aroması bol, polifenol değerleri zengin ürünler verdiğine işaret ederek, ağaçların, doğal ortamında, insan müdahalesi olmadan kendiliğinden yetişmesinden dolayı Milas zeytinyağının da organik özellikte olduğunu vurguladı.

Bu özellikleri nedeniyle Milas zeytinyağının, AB Komisyonu tarafından 23 Aralık’ta tescil edilerek koruma altına alındığını belirten Pakdemirli “Bu tescil işleminden sonra ülkemizin, AB’de coğrafi tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi” değerlendirmesinde bulundu.

BAKLAVA VE KAYISI DA ONAY ALMIŞTI

Daha önce de Aydın kestanesi, Antep baklavası, Malatya kayısısı ve Aydın inciri coğrafi işaret almıştı. Birçok ürün için de başvuru işlemleri devam ediyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.