2 saat boyunca ölü kalan 7 çocuk nasıl hayata döndürüldü?

Danimarka’da bir okul gezisinde alabora olan tekneden suya düşen ve donarak ölen 7 çocuğun mucize gibi hayata dönüş öyküsü. “Onlar teknik olarak ölmüşlerdi”. Fakat ölümlerine neden olan şey aynı zamanda yaşamalarını da sağladı!

2011’de Danimarka’da düzenlenen bir okul gezisi felaketle sonuçlanmıştı.

Doğudaki Zealand adasında bulunan Praesto Fiyortu’na 2 öğretmen eşliğinde tekneyle açılan 13 çocuk, aşırı rüzgâr nedeniyle alabora olan tekneyle sulara gömüldü. Su sıcaklığının 2 derece olduğu bölgede çocuklar karadan yüzlerce metre uzaktaydı. Suyun bu kadar soğuk olması 7 çocuğun kalplerinin aşırı hipotermiden birkaç saat boyunca durmasına neden oldu.

Ancak çocukların tümü olaydan altı saat sonra teker teker hayata geri döndürüldü. Olayda, öğretmenlerden biri boğularak hayatını kaybetti. Ölümden dönen 7 çocuğun hikâyesi BBC Türkçe’de yer aldı.

Çocukları hayata geri döndüren ekipte yer alan Dr. Michael Jaeger Wansche “Çok üşümüşlerdi, buz kesmişlerdi. Onlar klinik olarak ölmüş gençlerdi. Vücut ısısının bu kadar düştüğü durumlarda hastaları yeniden canlandırabileceğimizi biliyoruz. Yani ölmüşlerdi ama aslında hayatlarını kaybetmemişlerdi. Hala şansımız vardı” diyor.

Çocukların kalbini durduran aşırı hipotermi aynı zamanda metabolizmalarının da yavaşlamasını sağlamıştı. İşte mucizeyi mümkün kılan da tam olarak bu oldu. Yani organların ısındığında yeniden çalışabilirdi.

“Bu noktada kanlarını her 10 dakikada 1 derece ısıtmamız gerekiyordu” diyor Wansche.

Ve kazadan 6 saat sonra çocukların kalpleri yeniden atmaya başladı. Fakat çocuklar tam olarak iyileşebilecek miydi, işte bu tam bir muammaydı. Bunun sebebi ise beyin konusundaki sorun işaretiydi. Çünkü biliniyor ki beynin oksijensiz kaldığı her dakika 2 milyon beyin hücresi ölüyor. Fakat korkulan olmadı ve tüm çocukların beyni normal şekliyle işlevini yerine getirmeye devam etti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.