Vatanım Sensin’de ‘Albay Cevdet’ gerçekmiş

Vatanım Sensin’ dizisinde gizlice Kurtuluş Savaşı için çalışan Yunan askeri ‘Albay Cevdet’in kimliği ortaya çıktı!

Kanal D’deki ‘Vatanım Sensin’ dizisinde Yunan Ordusu’nda görev yapan ancak gizlice Kurtuluş Savaşı için çalışan ‘Albay Cevdet’in gerçek olup olmadığı tartışma konusuydu. Albay Cevdet’in ‘Gavur Mümin’ lakaplı ‘Müm’in Aksoy’ olduğu ortaya çıktı.

Aydınlık’ın haberine göre; Gavur Mü’min kendisi tarafından kaleme alındığı ileri sürülen bir notta içinde bulunduğu durumu açıkladı:

” Kurtuluşu için ölesiye, öldüresiye dövüştüğüm İzmir’de yüzüme bile tükürenler oldu. İtiraf edeyim ki o tükürükler, çarpıştığım cephelerde yediğim kurşunlardan daha fazla acı ve ızdırap verdi bana… Ama ne yapayım ki, o sırada içerisinde bulunduğum durum ve şartlar gerçekteki durumu açıklamama engeldi. Ölmekten değil de, bir şeyden çok korkuyorum: Gerçeği anlatamadan ölmek ve tarihe bir vatan haini olarak geçmek. (İşgal İzmir’inin ilk haini_Kurtuluş Savaşının son kahramanı Gavur Mü’min – Yrd. Doç. Ahmet Mehmetefendioğlu)”

Hakkari’ye göreve giderken zatürreye yakalanarak hayatını kaybeden Albay Mü’min’in ölüm ilanı 25 Ocak 1948’de İzmir’de yayınlanan ‘Demokrat’ isimli yerek gazetede yer aldı.

Arkadaşının ‘eski bir dost’ imzasıyla verdiği ilanda şu sözler yazıyordu:

“Tarih büyük ve kalabalık yer. Şayet her vazifesini yapan oraya girmeye kalkışırsa, burada olduğu gibi orada da birbirimize gireriz. Ben sadece üzerime düşen vazifemi yaptım”

24 Ocak 1948’de zatürreden ölen Gavur Müm’in’in mezarı Balçova’daki eski mezarlıkta.

‘Burada şanlı bir asker olan Jandarma Albayı Müm’in Aksoy yatıyor. İstiklal Savaşında kahramanca çarpışmış, amansız bir hastalığa tutularak genç yaşta gözlerini hayata yummuştur’

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.