Türkiye’de geçen yıl en az 150 milyon hayvan hakkı ihlali yapıldı

Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Türkiye’de geçen yıl en az 150 milyon hayvan hakkı ihlali yapıldığını açıkladı.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM), hayvan hakları ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda, 2016 yılında en az 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 yaşam hakkı gaspı vakası yaşandığı belirtildi.

Dihaber’de yer alan habere göre, raporu paylaşan HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin, Türkiye’de hayvan haklarından bahsedildiğinde akla sadece kedi ve köpek geldiğini belirterek zulmün tüm hayvan türlerini kapsadığını ifade etti: “Farklı türden milyonlarca hayvan, insanlığın zalimliğinden nasibini almış durumda ve almaya devam ediyor. Yaşanan hak ihlâllerini, hayvan türü olarak kategorize etmedik çünkü ister insan olsun isterse herhangi bir hayvan türü olsun, yaşanılan acı, stres, korku aynı.”

Milyonlarca hayvanın başta yaşam hakkı olmak üzere birçok hakkının ihlal edildiğini vurgulayan Biltekin, 2016 yılında en az 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 yaşam hakkı gaspının raporlaştırıldığını kaydetti.

Biltekin yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı: “En az 9 milyon 740 milyon 638’i ise 2016 yılında eti için öldürülen sığır, koyun, keçi ve mandalardan gasp edilen yaşam hakkıdır. 2016’da avcıların katlettiği hayvan sayısı bilinmemekle birlikte, yapılan denetim ve kontrollerde avcılardan 7 bin 796 hayvan ele geçirilmiş, ‘av turizmi’ denilen ölüm tacirliği kapsamında ise en az 596 yaban hayvanı yabancı ve yerli avcılara öldürtülmüş. Aynı bilinmezlik hâli, kürk çiftliklerinde de mevcuttur. Türkiye’de artış göstererek, çinçila ve tavşanlar kürkleri için yetiştirilmekte ve katledilmektedir.”

Biltekin, en az 8 milyon 216 bin 506 işkence vakası raporlandığını belirtti.

Hayvanlara cinsel şiddetin üstü örtülüyor

HAKİM Koordinatörü Burak Özgüner de en az 2 milyon 979 bin 758 cinsel şiddet vakasının yaşandığını ifade etti: “Türkiye’de tecavüz edilen hayvanlar arasında ineklerin, eşeklerin, köpeklerin, koyunların, tavukların, ördeklerin, atların olduğunu ve her gün gerçekleşen hayvana tecavüzün de toplumun tüm kesimlerince bilinen ancak üstü örtülen bir gerçeklik olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.