Türkiye Büyük Millet Meclisi darbeye karşı tek ses

Dün geceki darbe girişimi dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olağanüstü toplandı. Kürsüden milletvekillerine hitap eden Başbakan Binali Yıldırım, darbeye karşı duran STK’lar, medya kuruluşlarına ve sokağa çıkan halka teşekkür etti.

Yıldırım, şöyle devam etti:

“Sayın milletvekiller dün gece Meclis’e geldiniz, ‘ya demokrasi ya ölüm’ diyerek bu mecliste dimdik durdunuz. Milletin Meclis’ini bombaladılar geri adım atmadınız. Dünya demokrasilerine örnek bir duruş sergilediniz. Millet sokakta istiklaline sahip çıkarken, siz de milletin vekilleri olarak burada milli iradeye sımsıkı sarıldınız. Yüzyıllarca unutulmayacak bir dayanışma sergilediniz. Milletimden sonra en büyük övgüyü sizler hakediyorsunuz. Parti ayrımı yapmaksızın, her bir vekili selamlıyor. Sizlere şükranlarımız sunuyor, sizleri büyük bir heyecanla alkışlıyorum. ”

‘Milletin evine saldıranın o eli kırılır” diyen Yıldırım, “İşte daha 24 saat geçmeden o elleri yandı. İnşallah ocakları da ebediyen söndü” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Açıkça lanetliyoruz

Yıldırım’ın ardından kürsüye gelen Kılıçdaroğlu ise, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyeti devletini acıyla, kanla kurduk. Demokrasiyi oluşturmak, geliştirmek, genişletmek ve derinleştirmek kolay değildir. Ağır bedeller ödemişizdir. Dün yaşadığımız olay doğrudan bir darbe girişimidir.”

“Dün demokrasiye yapılan saldırıyı grubum adına, biz oy verenler adına açıkça lanetliyoruz. ”

“Ne mutlu ki bu süreç ortak paydada bizleri birleştirdi.”

Bahçeli: Bir avuç düşman işbirlikçisi

Bahçeli’nin konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

“Şerefli Türk ordusunun içine sızmış bir avuç düşman işbirlikçisi ortalığa çıkmıştır. Türk demokrasisi çok çetin bir imtihandan geçmiştir.”

“Gazi Meclis havadan bombalanmıştır. Bu sözün bittiği kırılma noktasıdır, korkunç bir hainliktir. Böylesi bir çılgınlığı, Milli Mücadele döneminde 7 düvel bile yapamamıştır. Bu, Türk milletinin tamamını hedef almıştır.”

“Dün gece yaşananlar darbe teşebbüsü olduğu kadar, kanlı ve kalleş terör saldırısıdır. Demokrasi uçurumdan dönmüştür. Milli iradeye sürülmek istenen kara leke, milletin azim ve kararlılığıyla önlenmiştir. Halaskar zabitanlar dönemi çok geride kalmıştır.”

“Bunların yediğini içtiğini burunlarından getirmek, hepimizin namus borcudur.”

“Hiçbir şeyden haberi olmayan Mehmetçik’in linç edilmesine neden olanlar, bunun hesabını vermelidir.”

Baluken: Demokrasi mücadelesinin parçası olmanın gururunu yaşıyoruz

HDP’den Grup Başkanvekili İdris Baluken konuştu:

“Askeri, bürokratik veya sivil hiçbir darbenin hiçbir meşru gerekçesi olamaz. Bu darbeci anlayışı en sert biçimde lanetliyorum. Dünkü katliamcı saldırılarda hayatını yitirenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Bu tarz saldırıları yapanlar bilmelidir ki, Türkiye halkları hiçbir zaman darbelere prim vermedi. Bu tarz saldırılar asla başarılı olamayacak.

Bizler de HDP şahsında bu demokrasi mücadelesinin parçası olmanın gururunu paylaşmak istiyoruz.
Barış, demokrasi, insan hakları, hukuk temelinde her türlü siyasi işbirliğini gerçekleştirebileceğimizi ilan ediyoruz.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.