Tembellik yüksek zekanın göstergesi

Yüksek IQ ile tembellik arasındaki ilişkiyi ölçmek için bir deney gerçekleştirildi. Florida Gulf Coast Üniversitesi‘nden araştırmacılar yüksek IQ ile tembellik arasındaki ilişkiyi ölçmek için bir deney gerçekleştirdi. Araştırmada öncelikle onlarca yıl önce uygulanan bir metot uygulandı. Katılımcılara “Problemlere yeni çözümler üretmemi gerektiren etkinliklerden çok hoşlanırım” ve “Sadece ihtiyacım olduğu kadar düşünmeyi tercih ederim” gibi cevaplar arasından hangisine daha yakın hissettikleri soruldu. Buna göre katılımcıların düşünmeyi mi yoksa eyleme geçmeyi mi tercih ettiği öğrenildi.

Yüksek IQ sahibi insanların daha zor sıkıldığı ve bunun da düşünmeye daha fazla vakit ayırmakla sonuçlandığı düşüncesi test edildi. Araştırmaya göre daha düşük IQ’ya sahip insanlar ise çabuk sıkıldıkları için ya da düşüncelerini dağıtmak için vakitlerini daha fazla etkinlikle doldurma ihtiyacı hissediyor.

Katılımcıların hareketleri takip edildi
Todd McElroy liderliğindeki araştırma ekibi daha sonra 30 ‘düşünen’ ve 30 ‘düşünmeyen’ katılımcıyı bir hafta boyunca takip etti. Katılımcıların bileğine yerleştirilen takip cihazı, hangi katılımcının ne kadar hareket ettiğini ölçtü. Sonuçlar toplandığında ‘düşünen’ grubun ‘düşünmeyenlere’ göre çok daha az hareket ettiği görüldü. Bu sonuçlar araştırma ile ilgili hazırlanan makalede ‘oldukça önemli’ ve ‘çok güçlü’ gibi ifadelerle nitelendirildi.

Ancak her iki grubun da hafta sonu etkinlik rakamlarının birbirine benzer çıkması araştırmacılar tarafından açıklanamadı.

Tembel yaşam sağlığı bozuyor
McElroy, daha zeki ve daha tembel olmanın sağlıksız bir yaşam sürmeye yol açtığı konusunda uyarıda bulundu. Az hareket etmenin kişinin genel sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğunu söyleyen araştırmacı, zeka seviyesi ne olursa olsun, herkesin uzun süre sabit durmaktan kaçınması gerektiğini ifade etti.

Britanya Psikoloji Birliği’nden araştırma ile ilgili yapılan açıklamada ise “Fazla düşünen bireylerin, hareketsiz bir yaşam tarzının sonuçlarının farkında olmasının, bu bireylerin kendilerini daha fazla hareket etmeye zorlayacağı anlamına gelebileceğini ifade etti.

Araştırma sonuçları ciddi anlamda bu teoriyi doğrular nitelikte olsa da katılımcı grubunun küçük olduğu göz önünde bulundurulmalı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.