Sosyal medya hesaplarınızı doğru yönetebiliyor musunuz?

Kendimizi doğru ifade edebiliyor musunuz? Daha fazla takipçi kazanmak için neler yapmak gerekir?

Sosyal medyadaki hesaplarımızı ve takipçilerimizi yönetirken yaptığımız pek çok hata yüzünden istediğimiz sonuçları alamıyoruz. Bu hataları da sosyal medya yönetimine hakim olmadığımız için tamamen bilinçsizce yapıyoruz. Sosyal medya dev bir dünya ve her sosyal ağın, kullanıcıları yüzünden farklı bir tarzı ve kişiliği olduğu muhakkak. Bu yüzden hesabımızın olduğu her sosyal ağı iyice tanıyarak nasıl kullanmamız gerektiğini öğrenirsek, insanları kendimize çekmeyi başarabiliriz. İnsanları çekmekle iş bitmiyor tabii, onları yönetmeyi de öğrenmemiz gerekiyor ki bizi takip etmeye devam etsinler.

Odaklanmanız gereken ilk nokta
Öncelikle sosyal medyadaki hesaplarınızın etkisini arttırmak istiyorsanız odaklanmanız gereken ilk nokta, farkınızı samimi ve dürüst bir şekilde ortaya koyabilmek. Bunu başarabilirseniz sosyal medyanın ne kadar etkili olabileceğini o zaman görebilirsiniz. Orijinal, kaliteli ve etkileşim yaratabilecek içerikler üretmek de bunda önemli rol oynayan unsurlar. Yani başka sayfalardan kopyalamadan, tamamen kendinizin ürettiği, kurguladığı veya esinlendiği konuları paylaşmak, takipçilerimiz dışında insanlara da ulaşabilmenizi sağlar. Hazırladığınız içeriklerin samimi bir dille bilgi vermesi de büyük önem taşıyor burada.

Elbette insanların ilgisini çeken en önemli iletişim araçlarında biri de görseller; dolayısıyla görsel seçerken çok dikkatli olmak lazım. Sosyal ağlarda paylaştığınız görsellerin, ağın görsel boyutlarıyla uyumlu olması gerekir öncelikle. Facebook’ta kullandığınız bir görsel Instagram’da aynı etkiyi veremeyebilir. Bu yüzden her sosyal ağ için etkili sonucu veren ‘Canva’ adlı uygulamadan yararlanabilir ve online olarak tarayıcınız üzerinden her ağa uyumlu görseller hazırlayabilirsiniz.

Hadi gelin şimdi sosyal medyanın en önemli iki ağında takipçilerimizi nasıl arttırabileceğimize bakalım!

FACEBOOK
Eğer hedefiniz kendinizi tanıtmak ve büyük kitlelere ulaşmaksa, burada yapmanız gereken ilk şey bir facebook profili yerine facebook sayfası açmak. Çünkü profil hesapları facebook sayfaları kadar geniş kapsamlı ve bu işe uygun yerler değiller. Profil hesabı sadece 5000 kişiyle sınırlı kalırken, facebook sayfasını binlerce hatta milyonlarca kişi beğenebilir.

Nasıl kullanmalı?

Paylaşım yaptığınız saatlere dikkat edin.
Gönderilerinizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak istiyorsanız, insanların sosyal ağlarda en çok hangi saatlerde vakit geçirdiğini öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için önce hangi saatlerde hesabınızı daha çok kullandığınıza dikkat edin. İnsanlar daha çok işe giderken ya da işten dönerken sosyal medyada vakit geçiriyorlar. Toplu taşımalarda kitap okuyan kimse kalmadı neredeyse, herkes telefonuyla vakit geçiriyor artık.

Günde en az 1 veya 2 içerik paylaşın.
Paylaşım sıklığınız sayfanızın kaderini belirleyen başka bir etken. Eğer aynı şeyleri paylaşmayı abartırsanız, takipçi kaybetmeye başlarsınız. Kendinizi devamlı göze sokmanıza gerek yok, bu yüzden günde 1 ya da 2 kaliteli içerik paylaşmak kimsenin canını sıkmayacaktır. Çok fazla paylaşım yapmak, daha az görüntülenmenize sebep olacaktır.

Paylaşımlarınızı kısa ve öz cümlelerle yapın.
Eğer destansı açıklamalar yaparsanız insanları sıkabilirsiniz. İnsanlar uzun bir şey okumak istemezler. Ayrıca kısa ve öz olmak mesajınızı daha çarpıcı hale getirecektir.

Kaliteli ve hızlı iletişim kurun.
İnsanlara mutlaka cevap verin ve hızlı cevaplar vermeye çalışın; bu size artı bir puan kazandıracaktır. Sayfanızdaki takipçileriniz de ne kadar kısa sürede yanıt verdiğinizi görecek ve onları umursadığınızı hissedecektir.

Takipçilerinizle asla kavga etmeyin.
Mesajlara zıt ve negatif cevaplar vermemeye çalışın. Samimi olmanız çok önemli fakat dozu aşmamakta fayda var.

Trollere dikkat!
Bazı insanlar özellikle sizi çıldırtmak için ellerinden geleni yapacak, hatta terbiye sınırını bile aşacaktır. Onlara karşı sabırlı davranmak ancak sizin kalitenizi ve profesyonelliğinizi gösterir. Unutmayın ki sizin çileden çıktığınızı görürlerse, sayfanızı o kadar çok trol basacaktır.

Takipçilerinize karşı şeffaf olun.
Kendiniz hakkında kişisel bilgiler paylaşmanız insanların hoşuna gidecektir. Günlük hayatınızda yaptığınız özel bir şeyi samimi bir şekilde paylaşmak, takipçilerinizle aranızda güven inşa edecektir.

INSTAGRAM
Eğer sosyal medyayı temel olarak görseller üzerinden kullanacaksanız bu konudaki en doğru adres, elbette ki ayda yaklaşık 400 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram.

Nasıl kullanmalı?

Paylaşımlarınızda mutlaka Hashtag (#) kullanın.
Fotoğraflarınızı paylaşırken açıklama kısmına, fotoğrafın içeriği ile ilgili hashtagler kullanmanız, daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Fotoğraflarınızı düzenleyip, filtreler kullanın.
Hangi fotoğraflardan hoşlandığınıza dikkat edin ve insanları görmekten zevk alacağı fotoğrafları paylaşın. Instagram’ın sunduğu bol filtreli araçları kullanarak, kaliteli görseller paylaşmaya özen gösterin.

Tekdüzelikten ve spamdan (reklam içerikli paylaşımlar) kaçının.
Herşeyi hızlıca tükettiğimiz bir devirde devamlı aynı tarzda görselleri paylaşmak bir müddet sora size takipçi kaybettirecektir. Çünkü art arda aynı şeyleri paylaşmak insanları sıkar, uzaklaştırır ve bunaltır. Hatta size olan sevgileri bu sebepten nefrete de dönüşebilir.

Kendinizle dalga geçin ve eğlenceli paylaşımlar yapın.
Devamlı narsist gibi en güzel hallerinizi paylaşmak da bir müddet sonra takipçilerinizi sıkacaktır. Bu yüzden arada kendinizle ilgili komik paylaşımlarda da bulunmanız, sizi daha samimi gösterecektir.

Takipçilerinize onlarla ilgilendiğinizi gösterin.
Arada takipçilerinizin bir paylaşımını beğenin. Bu sizin de onları takip ettiğinizi gösterecek, takipçileriniz kendilerine değer verildiğini hissedecektir.

TWITTER
Facebook’ta sonra en popüler 2’inci ağ olmayı başarabilen Twitter’daki en büyük etken, bu platformun dünya çapında ünlü kişiler tarafından onaylı hesaplarla kullanılması…

Nasıl kullanmalı?

Samimi paylaşım ilkesi
Bu platformda Facebook’a oranla daha sıcak bir dil kullanmanız hem bu ağın sosyal doğasına daha uygundur hem de daha sıcak görünmenizi sağlar. İnsanlara sizi takip etmeye başladıkları zaman iyi hissedeceklerini ve çok eğleneceklerini belli edin. Sürekli aynı jargonu kullanmak da takipçi kaybettirecektir, bu yüzden kullandığınız dilde arada değişiklik yapmanız şart.

Sorularla etkileşim yaratmak
Takipçilere soru sormak ya da yorumda bulunabilecekleri içerikler sunmak profilinize daha çok insan çekecektir. İnteraktif bir iletişim sağlamak, takipçilerinize takip etmekten zevk aldıkları bir platform yaratır.

Takip ettiğiniz kişi sayısı
Takip ettiğiniz kişi sayısının sizi takip edenlerden yüzlerce fazla olmaması gerekir. Bu durum sizin paylaşımlarınızın ilgi görmediğini dolayısıyla sadece birilerini takip ederek takipçi kazanmaya çalıştığınızı gösterir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.