ŞOK! Dünya hızla ‘Kıyametine’ doğru koşuyor

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, üç kritik konuda acil eylem planlarının uygulanmaması halinde yakın zamanda insanlığın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

2017 sadece bölgesel savaşlar ve küresel krizlerle değil, insanlık için de alarm zilleri çalarak geldi. Oxford Üniversitesi Felsefe Kürsüsü’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nden (FHI) bilim insanları, dünyanın yok oluşa doğru hızla süreklendiğini iddia ediyor. Uzun süredir insanlığın karşı karşıya kaldığı en ciddi riskler üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran bilim insanları, dünya liderlerine acil toplantı çağrısında bulunarak kıyameti getirebilecek üç kritik konuya dikkat çekiyor.

FHI’den Profesör Nick Bostrom bu üç tehdidi şöyle sıralıyor: Zika, Ebola gibi pandemik hastalıklar, gittikçe hızlanan iklim değişikliği ve son dönemde olasılığı artan bir şekilde gündeme gelen nükleer savaş. Prof. Bostrom’a göre özellikle Güney Amerika’yı kasıp kavuran zika ve Afrika’dan dünyaya yayılma tehdidi gösteren Ebola’ya karşı dünya sağlık sisteminin gösterdiği refleks küresel direncin ne denli zayıf olduğunu ortaya koyuyor. FHI akademisyenleri dünyayı tehdit eden bu üç küresel soruna karşı devletlerin ilgisiz davranması ya da ‘milli’ perspektiflerden çözüm araması da tehdidi artıran etkenlerden.

Enstitü’den Biyoteknoloji uzmanı Piers Millett ise çok tartışılmayan ve görünmeyen bir başka sorunu bu üç etkenin yanına dördüncü unsur olarak ekliyor: Biyolojik silahlar. Millett ve diğer bilim insanları 2017’de kontrolden çıkma olasılığı yüksek bu dört kriz noktası için yine de umutlu. Onlara göre dünya liderleri bir araya gelir ve hızlıca küresel bir işbirliği geliştirebilirlerse bu büyük yok oluştan geri dönüş de mümkün.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.