Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır!

LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, 2 – 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, lösemi teşhis ve tedavisinde ailelere yol gösterecek bazı açıklamalarda bulundu. İşte Dr. Ezer’in açıklamaları;

Minicik bedenlerde olan kocaman yüreklerin sevgi ile kucaklaşacağı, toplumsal farkındalığın yaratılacağı bir hafta.
Lösemi bir kan hastalığı olup, kan hücrelerimizin yapım yeri olan kemik iliğinde ortaya çıkar. Kemik iliğindeki kök hücrelerde meydana gelen bir anormallik, değişim sonucunda kan hücreleri (Alyuvar, Akyuvar, pıhtılaşma pulcukları vs.) hatalı üretilmesine veya hiç üretilmemesine neden olur.
Blast adını verdiğimiz bu kötü hücreler önce kemik iliğini işgal eder sonra da karaciğer, dalak, lenf bezleri, beyin, göz gibi diğer organlara yayılarak ölümcül hale gelirler.
En çok görülen belirtileri;

Nedensiz burun ve diş eti kanamaları,
Deri altında noktasal kanamalar, nedensiz morluklar,
Lenf bezlerinde, karaciğer, dalakta büyüme
Kansızlığa bağlı halsizlik, yorgunluk, solukluk
Özellikle bacak kemiklerinde ağrı,
Görme bozuklukları, baş ağrısı,

Lösemi çocuk ve yetişkinlerde her yaşta görülmekle birlikte en sık olarak 1 ile 8 yaşları arasında ortaya çıkar. Son yıllarda lösemi vakalarında artış olmakta ve özellikle bebekler ve 3 yaşın altındaki çocuklarda yoğunlaşmaktadır.

Nedenleri arasında; hem genetik yatkınlıklar hem de beslenme ve yiyecekler, çevre faktörleri ile tüm kanserojenler sayılmaktadır. Ailesinde lösemi ve kanser hastalık yükü bulunan annelerin, çocuklarına hamile kalacakları günden itibaren bebeklerini düşünmeleri, onları korumaya almaları büyük önem taşımaktadır. Özellikle anneler gebelikten itibaren sonsuza kadar sigara, alkol, gazlı ve enerji içeceklerinden uzak durmalı, kimyasal (katkı maddeleri, tarım ilaçları, boya ve suni tatlandırıcılı vb.) maddeler içerebilen tüm gıda maddelerini beslenmelerinden çıkartmalıdırlar.

Yine, özellikle yoğun radyasyon yayan cep telefonları, tabletler, bilgisayar ve televizyonu mümkün olduğunca az kullanmalı ve ev ortamında bulundurmamalıdırlar.

Aynı şekilde çocuklar da; dünyaya geldikleri andan itibaren hem beslenmelerinde hem de tüm yaşamlarında kanser yapabilen bütün zararlılardan uzaklaşmalıdırlar.

Unutmayalım ki kanserojenler anne sütü ile de geçebilmekte, soluduğumuz havadan, oynadığımız bir oyuncağa kadar her şey ile etki edebilmektedir.

Löseminin nedenleri arasında, son zamanlarda giderek önem kazanan; psikolojik faktörleri de göz önüne almalıyız. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan ani şoklar, büyük üzüntüler, aşırı kıskançlıklar, depresyonlar lösemi gibi hastalıkları tetikleyen faktörler olmaktadır. Bu konuda hem LÖSEV’ in geriye dönük bilimsel çalışmaları hem de uluslararası yayınları ciddi uyarılar içermektedir.

Lösemi konusunda tek bir tesellimiz; TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIK olması gerçeğidir. Kemoterapi adını verdiğimiz ilaçla tedaviler ile %10 vakada uyguladığımız kemik iliği (kök hücre) nakiller tedavinin esasıdır. Ancak bu tedaviler kadar önemli olan etkenler de;

Çok iyi ve hatasız uygulamalar
Özellikle tedavinin hastanedeki ve ilk 1 yılındaki dengeli ve doğal BESLENMELER
Enfeksiyonlardan koruyacak HİJYENİK VE MİKROPSUZ yaşam
Hayata sımsıkı bağlayacak, psikolojik destekler, umut ve neşe içinde yaşama tutunmak.

Bizler LÖSEV olarak 1990’lı yıllarda %20’lerde olan lösemiden iyileşme başarısını bugün %90’ların üzerine çıkarttık. Yukarıda saydığımız 4 ALTIN KURALA harfiyen uyduk.

En büyük ilaç olarak, lösemili çocuklarımıza SEVGİ İLACIMIZI sunduk. Tüm bunlara karşın tedavide başarısız olduğumuz durumlarda doktorla, eczacılar, hemşireler, psikologlar bir araya geldik ve ne yapabileceğimizi düşündük.

O zaman “SEVGİ” adlı mucizevi ilacımızın dozunu arttırmaya karar verdik ve olumlu sonuçlar aldık. Bunu da lösemi tedavisinde 5. ALTIN KURAL olarak Türk tıbbına yazdık.

Bu 5 ALTIN KURAL sayesinde; LÖSEV Lösante Lösemili Çocuklar Hastanemizde %92 tedavi başarısını yakaladık ve uluslararası bilimsel kongrelerde sunduk.

Şimdi hedefimiz %100 başarıdır. LÖSEV Kenti’nde Çocuk ve Yetişkin Hastanemizde Kemik İliği Nakil Merkezimiz ile olağanüstü donanımlı yoğun bakım servislerimiz ile hiçbir çocuğumuzu lösemiden kaybetmemek için çalışacağız. Artık lösemi değil çocuklarımız kazanacaktır.

2 – 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasını ülkemize LÖSEV armağan etmiştir. T.C. Milli Eğitim Bakanlığınca da resmi haftalar arasına alınmış, tüm okullarda bu konular işlenmektedir.

Umarız ki sadece bir hafta değil tüm yıllar boyunca farkındalık yaratılır ve lösemili çocuklara sahip çıkılır.

Tedavisi 3 yıl süren, saçları dökülen, ağızlarında ve tüm iç organlarında yaralar çıkan, ateşler içerisinde yaşama tutunmaya çalışan tüm çocuklarımızın ellerinden tutalım ve onları yalnız bırakmayalım.

Biz LÖSEV olarak elimizden gelemi yapıyoruz ve halkımızın da bağışları yanı sıra yapabilecekleri çok şeyleri olduğuna inanıyoruz.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.