Kediler de köpekler kadar zeki

Yapılan araştırma sonucunda, kedilerin köpekler kadar zeki olabileceğini gösterdiği sonucuna varıldı.

Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde köpekler kadar iyi olduğu ve bunun da kedilerin köpekler kadar zeki olabileceğini gösterdiği sonucuna varıldı.

49 evcil kedinin incelendiği araştırmada, kedilerin en sevdikleri yemeği yemek gibi hoşlandıkları deneyimleri hatırladıkları görüldü.

Köpekler de “epizodik hafıza” diye bilinen belirli bir olayı hatırlama özelliğine sahip. İnsanlar da geçmişte yaşanan, kahvaltıda ne yedikleri, yeni bir işteki ilk günleri veya aileden birinin düğünü gibi olayları bilinçli olarak yeniden kurguluyor.

Bu anılar kişinin söz konusu olaylara bakışıyla şekilleniyor, bir başka deyişle kişiye özgü oluyor.

Kyoto Üniversitesi’nden psikolog Saho Takagi, kedilerin de köpekler gibi geçmişteki belirli bir deneyimin anılarını kullandıklarını, bunun da insanlar gibi epizodik hafızaya sahip olabileceklerini gösterdiğini söyledi.

Takagi, “Epizodik hafıza aklın içe dönük bir fonksiyonu olarak görülüyor. Çalışmamız kedilerde bir tür bilinç olduğunu gösteriyor. İlginç bir teori de insanlar gibi deneyimlerini hatırlamaktan keyif alıyor olabilecekleri” dedi.

Ne, nerede hatırlıyorlar

Japon uzmanlar, 49 kedinin 15 dakikalık bir aradan sonra hangi kaptan yemek yediklerini ve hangilerine dokunulmadığını hatırlama kabiliyetlerini test etti.

Testler sonucunda, kedilerin yiyecek kaplarına ilişkin “ne” ve “nerede” bilgilerini hatırlayabildikleri görüldü. Bunun kedilerin epizodik hafızaya sahip olduklarını gösterdiği sonucuna varıldı.

Uzmanlar kedilerin, testlerindeki kısa süreden daha uzun süreleri de hatırlayabileceklerini söyledi.

Japon bilim insanları ayrıca kedilerin, insan jestlerine, yüz ifadelerine ve duygularına yanıt vermek de dâhil çeşitli testlerde köpeklerle aynı performansları sergilediklerine dikkat çekti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.