İtalyan sinemasıyla buluşma başlıyor

İstanbul’un kültür takviminde artık sağlam bir yer edinmiş olan İtalyan Sinemasıyla Buluşma etkinliği bu yıl, gazeteci ve sinema eleştirmeni
Giorgio Gosetti tarafından oluşturulmuş en yeni ve kült filmlerinden bir seçkiyle perdelerini açıyor.

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve Istituto Luce Cinecittà tarafından İtalya Büyükelçiliği ve İstanbul İtalya Başkonsolosluğu’nun destekleriyle düzenlenen “İtalyan Sinemasıyla Buluşma” en yeni İtalyan filmleriyle, 27 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında düzenleniyor.
Etkinlik boyunca İtalya’nın önde gelen eleştirmenlerinden ve sinema yazarlarından, Courmayeur Noir Festivali’nin kurucusu ve direktörü Giorgio Gosetti tarafından oluşturulan film seçkisi yılın son haftalarında sinemaseverlerle buluşacak.
İtalya ve dünyanın çeşitli festivallerinden ödüllerle dönen filmlerden oluşan gösterimler Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek.

2015 YILI FİLMLERLE İTALYAN SİNEMASI

* Yönetmenliğini Ascanio Celesti’nin gerçekleştirdiği YAŞASIN GELİN / VIVA LA SPOSA 2015 yapımı. Film, Roma eteklerindeki kasvetli bölgelerin birinde, adi suçlular, aylaklar, göçmenler ve işçilerle iç içe yaşayan kuklacı Nicola’nın kaderci hikayesini anlatıyor. Nicola Bir gün karavanıyla dolaşırken, ihtiyar Sabatino’ya çarpar ve öldürür. Olay, ilk başta bir kaza gibidir. Oysa ihtiyar adam, dünyadan habersiz şoförlerin önüne kasten atlayarak tezgahladığı kazalar sayesinde sigorta parasıyla geçinen biridir. Nicola’nın arabası önüne atlarken de sarhoştur ve adımını yanlış hesaplamıştır. Perişan haldeki Nicola, Sabatino’nun oğluna ve zihinsel engelli kardeşine yardım teklifinde bulununca her şeyin ters gittiği yeraltı suç dünyasına sürüklenir. Bu alemde herkes eylemlerinin istenmeyen sonuçlarını çekmektedir.

* Çeşitli festivallerden ödüllerle dönen ARIANNA Carlo Lavagna’nın ilk uzun metrajlı filmi. Başrol oyuncusuna “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü kazandıran filmde Arianna on dokuz yaşındadır ve hala regl olmayı beklemektedir. Yazın gelmesiyle birlikte ailesi, Arianna’nın üç yaşına kadar yaşadığı ama sonradan hiç uğramadığı Bolzano gölü yakınlarındaki eski evlerine geri dönmeye karar verir. Aile yazı geçirmek üzere yerleşirken, uzun süredir bastırılmış anılar su yüzüne çıkar ve Arianna ebeveynlerinin şehre dönüşünden sonra orada kalmaya karar verir.

*Giuseppe Gaudino’nun yönetmenliğini yaptığı ANNA (AŞKINIZ UĞRUNA)/ ANNA (PER AMOR VOSTRO) Napoli’de yaşayan Anna’nın hikayesini anlatıyor. Anna kırk yıldır Napoli’de yaşamaktadır. Ya da, etrafını kuşatan zebanilere bakılırsa çoktan cehennemdedir. Eskiden gözüpek ve yürekli bir kızken, aşırı hoşgörülü ve hassas bir kadına dönüşmüş, ailevi vazifelerin kölesi olmuştur. Yeni bir iş ve aşk ona tekrar kendini bulma fırsatı tanır, artık kabuslarından uzak bir yaşama başlamıştır.

*Bir başka ilk film de Lamberto Sanfelice’den KLOR / CLORO. Sundance Film Festivali, Dünya Sineması Dramatik Yarışma bölümünde yer alan film İtalyan Sinemasıyla Buluşma kapsamında seyircinin karşısına çıkıyor. Senkronize yüzücülük hayali kuran on yedi yaşındaki Jenny’nin hayatı annesinin ani ölümüyle sarsılır. Bakıma muhtaç hasta babası ve dokuz yaş büyük abisiyle ortada kalan Jenny, Abruzzi’nin göbeğindeki bir dağ köyüne taşınmak zorunda kalır. Genç kız çok geçmeden sorumlulukların altında ezilmeye ve hayallerinin peşinden koşma arzusuna daha çok kapılmaya başlar.

*2015 yılı yapımı bir diğer film HUYSUZLUĞU BIRAK / NON ESSERE CATTIVO. Yönetmenliğini Claudio Caligari yaptığı film 90’ların Roma banliyölerinde ve Ostia’da, Pasolini’nin ızdıraplı, sevecen ve avare karakterlerine hayat verdiği yerlerde geçiyor. Film, yirmili yaşlarının başındaki Victor ile Cesare’nin arayış içindeki hikâyesine odaklanıyor. Paranın sel gibi aktığı, hızlı arabaların, gece kulüplerinin, sentetik uyuşturucuların ve kokainin hüküm sürdüğü bir dünya da olmanın bedeli yüksek olur.

*Edoardo Leo’nun yönettiği EFSANEVİ GIULIA VE DİĞER MUCİZELER / NOI E LA GIULIA tutunamayan beş kişi şehirden kaçması ve taşrada tatil amaçlı bir çiftlik evi açmasıyla başlar. Yörenin mafyası yeşil renkli antika Giulia Alfa Romeo’suyla gelip de onları haraca bağlamaya kalkışınca, bizim kafadarlar adamı bayıltıp bodruma kilitler ve çiftlik evine yardım etmeye zorlarlar. Çok geçmeden bu adam en iyi iş ortakları olur…

*Etkinlik boyunca beyazperde de yer alacak filmlerden LATIN SEVGILI / LATIN LOVER’ın yönetmeni Cristina Comencini. Babaları ünlü bir oyuncu olan, beş kadın… Her birinin annesi farklı… Babalarının 10. Ölüm yıldönümü için dünyanın değişik yerlerinden gelerek baba memleketlerinde toplanırlar. Bu vesileyle nihayet birbirlerini tanıma fırsatı da bulan kızlar, babaları hakkında rahatsız edici bir gerçeği de öğreneceklerdir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.