İŞTE! Zihninizi keskinleştirmenin 6 yolu

Ne kadar zeki, iyi eğitimli ve donanımlı olursanız olun, beyin gücünüzü geliştirmeniz gerekir.

Zaman zaman iş yerinde odaklanmakta güçlük çekiyorsanız, bellek ve konsantrasyon geliştirmek için bazı kolay yollar var.

İşte zihninizi keskinleştirmek için kullanabileceğiniz uzman önerileri;

1. Ne yerseniz o olursunuz
İsviçre, Hawaii, Boston ve Massachusetts’den bilimsel insanları, antioksidanlardan (vitamin C, E ve beta karoten) ve B vitamini açısından zengin bir diyetin/beslenmenin bellek ve bilişsel yetenekleri desteklediğini kanıtladı.

Eğer sabah önemli bir toplantınız varsa, uzmanlar, sizi canlı hissettirecek, hormonları harekete geçiren serotonin seviyesini arttıracak yüksek proteinli bir kahvaltı etmenizi öneriyor.

Eğer öğle vakti halsiz hissediyorsanız, karbonhidrat, meyve veya bir enerji bar gibi küçük bir doz serotonin artırmak için faydalı olabilir. Ayrıca, bol su için.

2. Pozitif, sevgi dolu düşüncelere dalmak sandığınızdan daha kolaydır
Belirli düşünceler ve duygular seçme ve kalıcı beyni etkileyebilir. Sinir bilimci Richard Davidson tarafından yönetilen, Fonksiyonel Beyin Görüntüleme ve Davranış W. M. Keck Laboratuvarındaki araştırmalar, katılımcıların sevgi ve şefkat duygusu yaşarken beynlerini harekete geçtirdiğini buldu.

Davidson, duyguların zihinsel keskinlikte güçlü bir rol oynadığına ve günde sadece 10 dakika sevgi dolu ve nazik hissetmeye odaklanmanın sizi daha akıllı ve mutlu yapabileceğine karar verdi.

3. Teknolojiye köle olmayın
London Üniversitesi King’s College’den psikiyatrist Dr. Glenn Wilson, telefon görüşmeleri, e-postalar ve metin mesajlarına dalıp gidenlerde, odaklanma zorluğu, dikkat eksikliği ve IQ kaybına neden olduğunu açıkladı.

Bu nedenle sürekli mesajları kontrol etme alışkanlığınızdan kurtulun.

4. Fiziksel egzersiz, yaratıcılık ve hafızayı geliştiriyor
Egzersiz, kan dolaşımını artırır; yaratıcılığınızı, reaksiyon süresi ve bellek kapasitesini geliştiren beyni besleyen kimyasalları destekler. Middlesex Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, katılımcıların 25 dakika egzersiz yaptıktan sonra yaratıcılık testinde daha yüksek puanlar aldığını söylüyorlar.

Aynı şekilde, Illinois Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmada, aktif olmayan bireylerin bir yürüyüş programına katıldıktan sonra hafızalarını ve yüzde 15’ten fazla çoklu işlem yeteneğini arttırdıklarını buldu.

5. Gece uykusunun gücünü hafife almayın
Uykusuzluk, verimliliği azaltır, hataları arttırır.

Bazen bu hatalar trajik olabilir. ABD hükümet soruşturmasında, Uzay Mekiği Challenger’ın patlamasına yakıt sızıntısının sebep olduğu açıklandı, raporda sızıntının fark edilmemesinin nedeni, uykusuzluğa bağlı insan hatası olarak belirtildi.

Uyanık olduğumuz her iki saat için bir saat uyumak gerekir diyen Stanford Üniversitesi’nden uyku uzmanı Dr.William C. Dement, her gece uykuya sekiz saat verin diyor.

6. Zihinsel/mental egzersizleri arttırın
Zihinsel egzersiz de çok önemlidir. Yeni bir dil öğrenmek veya yeni bir hobiyle uğraşmak, kan dolaşımını uyarır ve beyindeki sinir hücreleri arasında olan bağlantıları güçlendirir. Washington Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, ezber tekniklerinin, beynin daha verimli çalışmasını desteklediğini ve yaşa bağlı hafıza kaybını azalttığını ortaya koydu.

Uzmanlar, mental egzersiz için; kitap okumayı, bulmaca çözmeyi, hatta saçınızı, her zaman kullanmadığınız diğer elinizle taramayı ve yine aynı şekilde dişlerinizi fırçalamayı öneriyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.