İŞTE! Olumsuz insanlara karşı kendinizi koruma yöntemleri

Eğer mutlu olmak istiyorsanız, kendinizi negatif insanlardan uzaklaştırmanın yanı sıra iyimser bir bakış açısı da benimsemelisiniz.

Eminiz ki, her zaman kötü bir modda olan ve bu ruh halini başka insanlara da yaymakta usta olan birisini tanıyorsunuzdur. Bu insanlar engeller karşısında düşük bir toleransa sahiplerdir ve işler bekledikleri gibi gitmediğinde olumsuz tepki göstermeye programlanmış gibidirler. Peki kendimizi olumsuzluğa ve bu tarz pesimist tutumu olan insanlara karşı nasıl koruyabiliriz?

Bazı insanlar neden hep kötü moddadırlar?

Uzmanlar, pesimistliğin arkasına saklanan insanların sürekli bir asabiyet duygusu içinde olduklarını ve kendilerine karşı derin bir tatminsizlik hissettiklerini söylemektedirler. Bu insanlar kendilerinin kurbanıdır çünkü gerçeklikle yüzleştiklerinde kendi tatminsizliklerinde debelenip dururlar.

Negatif insanlar gerçek bir depresyona ulaşamasa bile, düşük özgüvenden muzdariplerdir, bu da duygusuzluk, ilgisizlik ve küçümseme olarak ortaya çıkar, bunların hepsi birer duvardır. Bardaktan sadece bir damla dökülmüş olabilir ama bu negatif insanlar bu bardağın yarısını boş görmektediler. Güvenilmezdirler ve çevrelerindeki güzel şeylerin tadını çıkaramazlar, bunun yanı sıra kendi negatifliklerini etrafa saçmak için özel bir yetenekleri vardır.

Genellikle şöyle cümleler duyarız, “Eğer bunu yaparsan sonucu iyi olmayacak” ve “Denemeye bile değmez, bu tarz işlerde hiç de iyi değilsin”. Biz bu tarz cümleleri göz ardı etmeye çalışsak bile, yine de hevesimiz kırılabilirler, özellikle de şöyle durumlarda:

– Eğer negatif kişi aileden ve yakın birisiyse: baba, anne, partner…
– Eğer negatif kişinin üzerimizde belli bir gücü varsa: Mesela patronunuz gibi…

Bu figürler hayatımızda sıkça gördüğümüz ve derin etkileri olan insanlardır. Bu tarz insanlar bizi rahatsız eder ve derinden etkiler, günlük olarak sürekli kendimizi korumaya çalışırız. Size kendinizi olumsuzluktan nasıl koruyacağınızı anlatacağız:

Olumsuz insanlara karşı kendinizi koruma yöntemleri

1. Sınır koyun

Bu insanlardan bazılarının size çok yakın olabileceğini aklınızda tutun, bu da şu demek oluyor ki; er ya da geç hayatınızda bir şekilde etkileri olacak, hatta gardınız düştüğü anda bunu yapmaları daha da kolay olacak. Buna karşı dikkatli olmalıyız, çünkü bu insanların olumsuz davranışları, hisleri ve yorumları özgüvenimizi küçümsememize yol açabilir, bu de bizi içeriden ruhsal olarak zedeler.

Bu insanların olumsuz davranışlarına karşı sınırlar koymamız gerekir: “Neden bu sunumu filanca değil de sen yapıyorsun?” “Ben yapıyorum çünkü bunun için yeteneğim var ve yapabilirim.” “Ona nasıl bakabilirsin ki? Senin gibi birine çok fazla.” “Bakıyorum çünkü ben de herkes kadar değerliyim ve hayatta mutlu olmaya hakkım var.”

Bu tarz insanların yorumlarıyla bize zarar vermemeleri için her zaman sınırlar koymak, çizgiyi aşmalarını engellemek en iyi seçenektir.

2. Problemi olan tek kişinin o olduğuna açıklık getirin

Bunu yapmak kesinlikle kolay değil. Yenilgiyi kabul etme ve kendine az değer verme hep negatif insanları hayattaki güzel şeylerden zevk almaktan mahrum etmiştir. Bu insanlara onların yanlış olduğu ve en önemlisi de sizin onlar gibi olmadığınızı gösterin. Olumsuz yorumlarına gülün geçin ve şöyle bir şeyle karşılık verin, “Sadece pozitif insanlar amacına ulaşır. Pozitif insanlar sadece hayatta oldukları için bile zevk alabilir.”

Bazen imrenmek güvensizlik gibi duyguların arkasına saklanır. Her zaman bu insanlara onların bakış açısının sadece problem getirdiğini göstermek gerekmektedir. Mutsuz insanlar; insanları böyle değerlendirir. Sizin üzerinizde ne olursa olsun etki bırakmalarına izin vermeyin.

3. İddialı olun

Bize zarar vermeye çalışan insanlara karşı en iyi yapılabilecek şey iddialı olmaktır. Her zaman ne istediğinizi bilmelisiniz, ve en çok istediğiniz şey mutlu olmak, hayatınızı yaşamak ve kendinize, aklınıza ne koyarsanız onu yapabilecek kapasitede olduğunuzu göstermek olmalıdır.

Olumsuzlukları dinlemek sizi hiç bir yere götürmez: “Buna değmez”, “Bunu yapamazsın”, “Bu iş hiç bir şekilde yürümeyecek.”. Hayat tecrübelerden oluşur ve zaman zaman hata yapmanız çok doğaldır, fakat tekrar ayağa kalkabilmeli ve neye başladıysanız onu bitirebilmelisiniz. İddialı olmalı, ve ne istediğinizi yüksek sesle göğsünüzü gere gere söyleyebilmelisiniz. Sınırları koyup, çizgiyi çekip, hiç bir durumda korkmadığınızı göstermelisiniz. Korkak olanlar negatif insanlardır, siz değil. sagligabiradim

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.