İŞTE! Depresyonu engelleyen 5 doğal yöntem

İster inanın ister inanmayın, aslında en iyi sakinleştiriciler ilaç sektöründe bulunanlar değil, bazı basit uygulamalar.

Daha çok uyumaktan bir hobi edinmeye uzanan ve sakinleştirici özelliği olan bu uygulamalar, yalnızca sizin ruh halinize olumlu etki etmekle kalmıyor, aynı zamanda depresyonu da önlemeye yardımcı oluyor. İşte o uygulamalar:

1. Uykuya önem verin
Yapılan araştırmalara göre, günlük ritminizdeki bozulamaların depresyonla ilişkisi bulunuyor. Bu noktada melatonin takviyesi ve ışık terapisi gibi uygulamalar antidepresan özelliği taşıyarak günlük ritminizi yeniden senkronize etmenize yardımcı oluyor.

İster büyük bir depresyonla mücadele ediyor olun ister sadece ruh halinizi olumlu yönde geliştirmek isteyin, uyku sağlığınızı geliştirmek bu konuda atacağınız ilk adım olmalıdır. Her gün yatağa aynı saatte girerek, televizyonu veya internet kullanımını yatmadan birkaç saat önce bitirerek ve eğer gün içerisinde güneşin faydalı ışınlarına çok maruz kalamıyorsanız ışık terapisi uygulayarak uyku sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

2. Egzersiz yapın
Bunu muhtemelen daha önce duydunuz; ancak egzersiz yapmak vücut ve beyin sağlığınız için oldukça önem taşıyor ve ruh halinize olumlu katkıda bulunuyor.

Yapılan güncel bir araştırmada, depresyonlu hastalara egzersiz bisikleti kullandırılıyor ve aktivite öncesi ve sonrası hastaların öznel belirtileri ve kortizol seviyeleri ölçülüyor. Araştırmanın sonucuna göre, egzersize başladıktan yalnızca 15 dakika sonra tüm hastaların depresyon semptomları ve kortizol seviyeleri önemli ölçüde azalma gösteriyor.

3. Kan şekerinizi dengeleyin
Hiç bol şekerli bir abur cubur tükettikten 1 saat sonra kendinizi kötü hissettiğiniz oldu mu?

Yapılan bir araştırma, şekerin depresyon konusunda sandığımızdan daha büyük bir rolü olduğunu söylüyor. Araştırmacılar 6 ülkede gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarını analiz ettikten sonra depresyonla şeker tüketimi arasında güçlü bir ilişkiye rastlıyorlar.

İster depresyonla savaşıyor olun isterseniz de yemek sonrası rehavetine kapılın, kan şekerini dengelemek bu noktada oldukça önem taşıyor. O yüzden düzenli beslenmenize dikkat edin ve protein açısından zengin besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

4. Sağlıklı beslenin
Öğünlerinizde yeteri kadar balık tüketiyor musunuz? Araştırmacılar; omega 3 doymamış yağ asidi tüketmenin (özellikle somon, alabalık ve sardalyada bulunur) depresyonun semptomlarını azalttığını dile getiriyorlar. Keten tohumu ve ceviz de omega 3 için mükemmel kaynaklar olarak biliniyor.

5. Tutkunuzu keşfedin
Sağlıklı besleniyor, yeterli uyku alıyor ve egzersiz yapıyor olsanız bile hiçbir şey belli amaç edinmek ve o amaca odaklanmak kadar ruh halinize olumlu etki edemez. Blue Zones adlı dergide yapılan araştırmaya göre, bir amaç uğruna yaşayan ve bu amaçla hareket eden insanlar diğer insanlara göre ortalama 7 yıl daha uzun yaşıyor.

Bir başka araştırmada ise araştırmacılar, Japonya’da toplum içerisinde yaşayan yaşlıların hayat tarzlarını öğrenmek istiyorlar. Yapılan araştırmanın sonucunda, depresyon semptomlarının bulunmadığı kişiler, düzenli olarak fiziksel egzersiz yapan, dengeli beslenen ve hayatları boyunca bir hobiyle ilgilenen kişiler oluyor.

Siz de hayatta yapmaktan zevk aldığınız bir aktivite bulup, bir amaç uğruna hareket ederek ruh halinizi olumlu yöne etkileyebilir ve depresyon riskini azaltabilirsiniz.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.