İntikam caydırıcı bir yemekmiş

İntikamın insanın hayatta kalması açısından yararlı bir işlevi var, caydırıcı olması.

İnsanlığın tarihi boyunca esir olduğu belki de en yıkıcı duygu olan intikamın aslında yararlı bir yönü var. Bilim insanları bu duygunun varlık nedeninin atalarımızı kullanılmaktan ve yanlış davranılmaktan koruduğunu söylüyor. Yani karşısındakinin intikam alabileceğini düşünen kişi ona kötülük yapmaktan vazgeçiyor.

BBC’nin haberine göre, Virginia Üniversitesi’nden David Chester’ın ekibiyle birlikte yaptığı bir deneyin sonuçları geçen ay Personality and Social Psychology dergisinde yayımlandı.

Bilgisayarda oynanan bir top fırlatma oyununda kasıtlı olarak grup dışı bırakılan kişilerin, intikam göstergesi olarak sanal bebeğe daha fazla sayıda iğne batırdıkları görüldü. Plasebo bir hapla duygularını bastırdıklarına inanan katılımcılar ise dışlanmaları halinde intikam almaya çalışmadı. Yani, intikam zevki hissetmeyeceklerini düşünüp saldırgan girişimlerde bulunmadı. Bundan hareketle araştırmacılar, intikamın sadece zevk vermediği, insanların bu zevk arayışıyla intikama yöneldiği sonucunu çıkardı. Fakat o an iyi duygular veren intikam, bir süre sonra başlangıç noktasından daha fazla acı verdi.

Chester’a göre, hem tatlı hem acı olan bu duygunun kaynağı çok eskilere dayanıyor. İntikamın caydırıcı etkisi insanın hayatta kalması bakımından avantaj sağlıyor. İntikam tehlikesi bazı saldırıları önleyebiliyor. Chester, “İntikam alacağınızın bilinmesi, insanların size sataşmasını veya sizden yararlanmasını önleyici bir etken olacaktır” diyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.