İnternette oyun oynamayı abartanlar dikkat!

Araştırmaya göre internetten oyun oynamanın abartılması durumunda epinefrin ve norepinefrin seviyelerinde azalma oluyor.

Geçtiğimiz aylarda Cyberpsychology, Behavior and Social Networking dergisinde sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre internetten oyun oynamanın abartılması durumunda epinefrin ve norepinefrin seviyelerinde azalma oluyor. Bu da internetten oyun oynama bağımlılığı olan gençlerdeki otonomik stres düzenleyicilerinin azaldığı ve anksiyetenin arttığının bir kanıtı.

İnternetten oyun bağımlılığı, tüm dünya genelinde genç insanlar arasında gittikçe daha ciddi bir sağlık problemi haline geliyor. Aşırı oyun oynama, günlük hayatın daha çok içine giriyor, özellikle gençler oyun oynama için kendilerini sosyal etkileşimlerden uzaklaştırıyor ve sadece söz konusu oyunla ilgili aktivitelere konsantre oluyor.

Bu araştırma da internet oyunlarının tekrar ederek ve aşırıya varacak şekilde oynanmasının beyin yapısını ve bazı bilişsel süreçlerden sorumlu fonksiyonları değiştirdiğini saptadı. Bunun sonucunda da bilişsel kontrol hataları ortaya çıkıyor ve bu da internetten oyun bağımlılığına neden oluyor. Dahası, internetten oyun bağımlılığının stresle arasında kuvvetli bir bağ olduğu ve bunun da birçok fizyolojik değişikliği tetiklediği biliniyor. Bunlar arasında depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği, hiperaktivite gösterilebilir.

Normalde stres, bazı sistemlerin harekete geçirilmesiyle bireylerin dış ve iç uyarılmaları düzenlemesine yardım eder. Bu önemli sistemlerden biri; sempatik sinir uçlarındaki stresin neden olduğu aktiviteyi düzenleyen ve dopamin, norepinefrin ve epinefrin denilen katekolamin maddelerini salgılar. Bu araştırmayla da işte bu sistemdeki bazı bozulmaların, internetten oyun bağımlılığıyla ilişkisi tespit edilmiş oldu. Keimyung Üniversitesi‘nden Nahyun Kim‘in liderliğindeki araştırma kapsamında dinlenme fazındaki katekolamin ile internetten oyun bağımlılığı olan Güney Koreli gençlerin anksiyete seviyeleri arasındaki kıyaslama araştırıldı. 230 erkek öğrenciden alınan kan örneklerindeki dopamin, epinefrin ve norepinefrin incelendi ve aynı zamanda da internetten oyun bağımlılığı ve anksiyeteye ilişkin sorular soruldu.

Araştırmanın sonucunda internetten oyun bağımlılığı olan gençlerdeki epinefrin ve norepinefrin seviyelerinin ciddi anlamda düşük olduğu tespit edildi. Oyun bağımlısı olan gençlerin anksiyete seviyelerinde de diğerlerine göre ciddi bir artış olduğu göze çarptı.

Bu sonuçlar, internetten oyun bağımlılığının zaman içinde anksiyete seviyesini yükseltebileceğini ve stresin otonomik olarak düzenlenmesini sağlayan maddeleri azalttığını gösteriyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.