İnsanlar sizi çekici buluyor mu?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çekicilik dış görünüşün çok ötesinde.

Bütün insan ilişkilerinin temelinde çekim vardır
Sadece romantik bir partner değil, arkadaşlarımızı seçerken, hatta birini işe alırken, farkında olmasak da çekicilikten etkileniriz. Bazı mekanların ortamı bizi diğerlerinden daha çok çeker. Çekicilik insanların her seçimini etki eden çok önemli bir faktördür.

Çekici olmak dış görünüşün çok ötesindedir. Birini fiziksel olarak beğenebiliriz. Doğanın güzelliği karşısında hissettiğimiz gibi hayran olabiliriz. Ama asıl etkilendiğimiz şey özgüven, tutku ve kişiliktir. Çekicilik bütün bunların yarattığı, tam olarak açıklanamaz bir ilkel çekimdir.

Araştırmacı yazar Vanessa Van Edwards’ın Huffington Post gazetesinde yayımlanan yazısı ve Malcolm Gladwell’in Blink kitabında verdiği bilgilerden derlenen bu yazı çekiciliğin araştırmalarla destekli 4 kuralını açıklıyor.

Biriyle tanıştığınızda, sadece birkaç saniyeniz var…
Blink kitabının yazarı Malcolm Gladwell, biriyle tanıştığınız andan itibaren göz açıp kapayana kadar geçen sürede, ihtiyacınız olan her şeyi sezersiniz. sonradan olanlar sadece kafa karışıklığıdır diyor.

Her ne kadar itiraf etmek istemesek de, birinden hoşlanıp hoşlanmadığımıza tanıştığımız an karar veririz. Bunu yapılan bilimsel araştırmalar da doğruluyor.

Konu romantizm değilse, biraz daha vaktiniz var, ama çok da fazla değil!
Tufts Ünveristesi’nden Nalini Ambady ilk izlenimlerimizin ne kadar doğru çıktığını ölçmek için bir deney düzenliyor. 13 adet öğretmenin 30 saniyelik videolarını çeken Ambady, bunları katılımcılarına gösterip, öğretmenlerin ne kadar etkili bir şekilde ders anlattığını puanlamalarını istiyor. Deney sırasında öğretmenlere verilen puanları, sömestr sonunda öğrencileri tarafından verilen puanlarla karşılaştırıyor. Sonuçlar gerçekten şaşırtıcı. Öğretmenleri sadece 30 saniye videoda gören katılımcıların puanlamalarının, onlardan bütün bir sömestr ders alan öğrencileriyle aynı olduğunu görülüyor.

Kendiniz olun
İnsan beyni çok aç küçük bir çocuk gibidir, hemen canı sıkılır ve çeşitli eğlencelerle beslenmek ister. “Seksi” olmak yeterli değildir. Beynimizin dikkat süresi çok kısadır. Merak uyandıran şeyleri çekici bulur.

Ve aslında herkes özünde ilgi çekicidir. Ama bazen “farklı” görünmek istemediğimiz için sıkıcı kalıplar içinde davranırız. Yeni insanlarla tanıştığımızda “Ne işle meşgulsün?”, “Nerelisin?” ‘’Hangi okuldansın’’ gibi sıkıcı ve klişe sohbetlere gireriz. Gerçek hislerimizi paylaşmayız. Uyum sağlamak için bizi farklı kılan özelliklerimizi saklarız.

Kendi özümüze uygun davranmadığımızda çekiciliğimizi kaybederiz.

En çekici özellik
Neyi çekici buluruz? Gözler? Espri yeteneği? Bacaklar? Göğüs bölgesi? Zeka?
Cevap bunların hiçbiri değil.
Araştırmalara göre, bir kişinin en çekici özelliği karşısındaki için ‘’müsait’’ olması.

Arkadaşlık konusunda ve romantik ilişkilerde duygusal müsaitlik önemlidir. “Bu kişi kendini bana açar mı?”
Konu cinsellikse bu fiziksel müsaitliktir, “Bu kişi benimle ilişkiye girer mi?”

Konu iş ise ekonomik ve zihinsel müsaitlik önem kazanır. “Acaba kafamız uyar mı, bu kişi benimle uyumlu şekilde çalışır mı?”

Müsait olduğunuzu belli etmenin en iyi yolu, ister bir partide olun ister işle alakalı bir buluşmada, bunu karşınızdakine hissettirmektir. İnsanlara bağlantı kurmak istediğinizi, konuşmak istediğinizi, bir ilişki başlatmak istediğini gösterin. Sadece orada bulunmak yeterli değildir.

Seksi vücut dili
Vücut dilinizi kullanarak iletişime açık olduğunuzu hissettirebilir ve çekiciliğinizi arttırabilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var:

Dik ve açık duruş: Vücut dili araştırmaları gösteriyor ki, üst vücudunuzu dünyaya açık tutmak, müsait olduğunuz belli etmenin en iyi yolu. Kollarınızı bağlamak, şarap kadehinizi önünüzde tutmak, sürekli olarak telefonunuza bakmak veya çantanıza sarılmak müsait olduğunuzu belli etmenizi engelleyen hareketlerdir.

Eller: İnsanların ellerini görmeye bayılırız. Araştırmalara göre insanların ellerini göremediğimizde onlara olan güvenimiz azalır. Ellerinizi cebinizde tuttuğunuzda, masanın altına koyduğunuzda veya paltonuzun altına sakladığınızda, çekiciliğiniz azalır çünkü insanlar size yaklaşmakta güçlük çeker.

Eğer bunlara biraz da fiziksel çekim eklemek isterseniz, boynunuzu devreye sokabilirsiniz. Vücut dili konusundaki çalışmalarda, açık bir boynun pheromones isimli cinsel uyarıcı bir hormon salgılamaya sebep olduğundan bahsediliyor.

Sosyal bir ortama girdiğinizde ne sıklıkta ellerinizi önünüzde kavuşturup durursunuz? Ya da sürekli cep telefonunuzu kontrol edersiniz?

Bunlar sizi uzak ve iletişime kapalı gösterir. Bir daha ki sefere telefonunuzu cebinizden çıkartmayın, ellerinizi, kollarınızı kavuşturmayın, bırakın serbest kalsınlar. Farkı göreceksiniz. Haberturk

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.