Google ve Apple, FBI’ya direniyor

FBI’ın talebine rağmen San Bernardino saldırganının telefonuna ait şifreyi kırmayı kabul etmeyen Apple’a en büyük rakibinden destek geldi.

Google CEO’su Sundar Pichai de güvenlik için teknoloji şirketlerini telefon şifrelerini kırmaya zorlamanın kullanıcı gizliliğini ihlal edebileceğini ifade etti.

FBI, geçen aralık ayında, ABD’nin San Bernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği, 18 kişinin yaralandığı saldırıyı düzenleyen ve olay yerine gelen güvenlik güçlerince öldürülen Seyid Rıdvan Faruk’a (28) ait olduğu tahmin edilen iPhone marka telefonunun 10 haneli şifresinin açılması için üretici Apple firmasına başvurdu. Ancak Apple, bir başkasının 10 kez yanlış girmesi durumunda telefonun tüm bilgileri ‘sıfırlayıp silmesini’ sağlayan şifrenin çözülmesini reddetti. Gerekçe olarak da bunun dünya genelindeki milyonlarca iPhone ve kullanıcıları için gizlilik haklarının ihlali anlamına geleceğini gösterdi.

Hürriyet’te yer alan habere göre; Apple’ın bir terör soruştuması için şifrenin çözülmesini isteyen FBI’ya karşı ABD çapında tartışma yaratan bu tavrına, Google’un CEO’su Sundar Pichai de tam destek verdi. Pichai, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, telefon şifrelerinin kırılması için şirketleri zorlamanın, kullanıcıların gizliliğini ihlal edebileceğini ifade etti. Kolluk kuvvetleri ve araştırma birimlerinin terörizmle savaştığını ve bunu kabul ettiğini belirten Pichai, Google olarak ‘geçerli yasal koşullar’ ilkesi altında bilgi paylaştıklarını belirtip “Ancak bu durum, bir şirketten kullanıcının ürününü şifresini kırmasını istemekten tamamen farklı. Çok kötü sonuçlar doğurabilir” dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.