Engelli 8 bin 500 çocuğa at terapisiyle şifa

Türkiye Jokey Kulübü Veliefendi Hipodromu bünyesinde faaliyet gösteren At’la Terapi Merkezi’nde ücretsiz terapi alan 8 bin 500 engelli çocuk, terapi sonunda tek başına yürümeye başladı. Toplum fobisi bulunan ve terapiyle özgüvenleri gelişen çocuklar artık toplu taşımaya bile binebiliyor.

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Veliefendi Hipodromu bünyesinde faaliyet gösteren At’la Terapi Merkezi’nde ücretsiz terapi alan 8 bin 500 engelli çocukta terapi sonunda önemli oranda fiziksel ve zihinsel gelişme kaydedildi. Terapiye devam eden engelli çocuklarda hayvan fobisini yenme, kaslarını güçlendirip kendi başına adım atabilme, toplu taşımaya binebilme gibi iyileşme ve ilerlemeler görüldü. TJK Apranti Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Bercis Merdanoğlu terapilerle ilgili, “Yürümeyen çocukların ‘Kendimi bacaklarım var gibi hissediyorum’ demesi, terapilerde sağladığımız başarının önemli bir göstergesi” diye konuştu.

Haftada 3 gün yapılıyor

Atlarla terapiye gelen engelli çocuklarda, binişler sonrası bazı fiziksel ilerlemelerin yanı sıra, toplu taşıma korkusunu yenme, özgüven yüksekliği, kendi başına hareket edebilme cesareti, evden çıkma isteği, sosyalleşme becerisi gibi psikolojik ve sosyal ilerlemeler de görüldü. TJK Apranti Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Bercis Merdanoğlu, At’la Terapi Merkezi’nde mart başı itibarıyla 920 engelli çocuğa 8 bin 436 kez terapatik biniş yaptırdıklarını belirterek, haftada üç gün sundukları atlı terapilerden tüm engelli çocukların yararlanabildiğini söyledi. Merdanoğlu terapilerin çoğunlukla engelli çocukların sosyalleşmesi ve normal hayata adapte olabilmesi için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları anlattı: “Engelli çocukların ülkemizde genelde sosyalleşme ile ilgili sıkıntıları var. Sadece rehabilitasyon merkezlerine giden, evden hiç çıkmayan çocuklarımız var. Bu çocuklarımıza kulüp olarak sosyalleşme aracı olmaya çalışıyoruz. Normalde kıyafetlerini giyemeyen bir çocuk, ‘Hadi ata bineceğiz’ denildiğinde kıyafetlerini giymeye, buraya gelmeye çalışıyor, bir süre sonra kendilerini buraya ait hissediyor. Kendilerine olan özgüvenleri çok hızlı şekilde gelişiyor. Bedensel engeli olan çocukların kasları ile ilgili önemli gelişmeler yaşıyoruz.”

Tüm hipodromlara gelecek

Merdanoğlu, kulüpte at binme alanının dışında piknik alanları ve oyun alanlarının da olduğunu söyleyerek ekledi: “Şu an Türkiye’deki 9 hipodromumuzun 3’ünde aktif şekilde terapi merkezimiz var. İlerleyen süreçte tüm hipodromlarda açılması planlanıyor” diye konuştu.

‘Eve hapsetmeyin’

Merkezde terapi gören engelli çocukların aileleri de, yapılan binişlerin çocukların ve kendilerinin hayatlarına önemli katkılar sağladığına işaret ederek, kendileri gibi engelli çocukları olan ailelere, çocuklarını eve hapsetmeme, verilen hizmetten yararlanma, engelli bireyleri sosyal hayata kazandırma çağrısında bulundu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.