DİKKAT! Yarım litre süt 5 kilogram ete bedel

Bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacını 5 kilo et, 1.5 kilo havuç, 6 kilo patates, 8b5 kilo elma veya 2.5 kilo ekmek karşılıyor. Ancak bu kadar yiyeceği tüketmek mümkün değil.

Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Reyhan İrkin, 1 yaşından itibaren insan için gerekli günlük kalsiyum miktarının yarım litre sütle karşılanabileceğini söyledi. İrkin “Bir insan için gerekli kalsiyum için günde 2 bardak inek sütünün yeterli” dedi.

Balıkesir Üniversitesi laboratuvarında bununla ilgili araştırmalar yaptıklarını anlatan İrkin, şunları söyledi: “Gıda mühendisliğinde sık sık süt üzerine araştırmalar, analizler yapıyoruz. Süt ve ürünleri, özellikle kalsiyum açısından çok önemli gıdalardır. Kalsiyum diğer gıdalarda da bulunuyor. Biyoyararlılık dediğimiz, vücutta sindirilebilirlik olarak süt ve ürünlerindeki kalsiyum çok daha iyi. Günlük olarak bir kişinin alması gereken kalsiyum miktarı büyüme çağı, emzirme ve gebelik dönemi hariç yaklaşık 800 miligram. Yarım litre sütte de 500-625 miligram kalsiyum bulunuyor. Biz gün içinde süt ürünleri tüketerek bu kalsiyumu rahatlıkla alabiliriz. Diğer gıdalarda da kalsiyum bulunur. Meyvelerde, ette, her türlü gıdada var fakat yararlanabilirliği düşüktür.”

Sütten alınan kalsiyumu diğer gıdalardan almak için bunların çok yüksek miktarlarda tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken İrkin “İhtiyaç duyulan kalsiyum için yarım litre süt yerine 5 kilogram et, 1,5 kilogram havuç, 6 kilogram patates, 8,5 kilogram elma veya 2,5 kilogram ekmek tüketilmesi gerekir ancak bu mümkün değil. Hem sindirilebilirlik hem de tüketilebilirlik açısından süt daha iyi bir kaynak” dedi.

Sütün insan vücudu için hava ve su kadar önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Reyhan İrkin, vücuttaki tüm fonksiyonlar için sütte kalsiyum dışında birçok yararlı mineral ve vitamin bulunduğunu aktardı. Sütün kas iskelet sisteminden diş sağlığına, zeka gelişiminden göz sağlığına kadar birçok faydası olduğunu belirten İrkin, şunları kaydetti: “Sütün içinde B vitaminleri, A,D,E, K vitaminleri mevcut. Bu vitaminler vücut fonksiyonları için önemli bir yere sahip. Eksikliklerinde vücutta birtakım sorunlar çıkabilir. Sütün önemli bir bileşeni olan laktoz, özellikle beyin gelişimi açısından önemli bir şeker. Aynı zamanda B grubu vitaminleri zeka gelişimi açısından, A vitamini göz sağlığı açısından önemli olan vitaminler. Ayrıca sütün içinde fosfor var. Fosfor, kalsiyumla birlikte alındığında yararlanabilirlik daha yüksek. Özelikle gıdalarda kalsiyum ve fosfor oranlarının birebir olması önem taşır.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.