DİKKAT! Online olma telaşı trafik kazasına neden oluyor

Uzman Psikolog Selin Karabulut, trafik kazalarının artış gösterdiği bayram tatili öncesinde araç kullanırken telefonlarını ellerinden bırakmayanları uyardı.

Bayram tatili yaklaşıyor, tatile ya da akraba ziyaretine gitmek için karayolunu tercih edenlerin aynı tarihlerde yolculuğa çıkması ise bu dönemlerde trafik kazalarının artmasına neden oluyor. Teknolojinin hayatımızın her anında vazgeçilmez oluşu ve sosyal medya alışkanlıklarımızın trafik kazalarının nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Her yerden ulaşılabilir konumdayız. Her zaman çevrimiçiyiz, mesajlarımıza cevap alamadığımızda kızıyoruz çünkü karşımızdakinden de aynı ulaşılabilirliği sürdürmesini bekliyoruz. Bu nedenle araç kullanırken de telefonlarımızı elimizden düşürmüyoruz” dedi.

Yol tarifi almak bile dikkati dağıtır

İnsanların artık işlerini de cep telefonlarından yazışarak halletmeye çalıştıklarını belirten Karabulut, “Yol tarifi almak veya acil bir konuşma için dikkatin dağılmasını göze almak o anda mantıklı görünüyor olabilir ama aslında son derece tehlikeli bir davranıştır. Araç kullanırken telefonla ilgilenmek el, göz ve bacaklardaki koordinasyonun bozulmasına, dikkatin dağılmasına, dikkati sürdürmede güçlüğe, karar verme yetisinde zayıflamaya ve tereddüt gibi riski oldukça artıran etkilere neden olabilir” dedi.

Temelinde kendini aşırı beğenme duygusu yatıyor

Karabulut, sürekli ulaşılabilir olma arzusu, sosyal medyadan uzak kalamama, trafikte geçen ‘sıkıcı’ zamanı telefonla ‘eğlenceli’ hale getirme telaşının yarattığı tehlikeye değinerek, “Hayatı tehlikeye atma noktasında bile sürdürülen bu davranışlar aslında narsisizm dediğimiz, temelde kendini aşırı beğenme duygusunun bir sonucu. Sosyal medya insanların kendini güçlü ve mutlu hissetmesini sağlayabiliyor. Sürekli ulaşılabilir olma arzusu da ‘hakimiyet bende’ ve ‘neyi nasıl istersem öyle yaparım’ gibi duyguları körüklüyor. Sonuç olarak insanların gerçek hayatta olmadığı gibi güçlü hissetmesini sağlayabilen sosyal medya birçok kişi için vazgeçilmez hale gelebiliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.