DİKKAT! Mayıstan itibaren geceleri internet kotası yok

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Adil Kullanım Kotası(AKK) hakkında yeni bir düzenlemeye gitti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından 2018 Aralık ayında tamamen kaldırılacağı belirtilen Adil Kullanım Kotası (AKK) hakkında yeni bir düzenlemeye gidildi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yeni uygulamayı internet servis sağlayıcılarına iletti. Kota aşımı sonrası minimum hız sınırı değişti.

02.00-08.00 arasındaki veri kullanımı AKK kapsamında olmayacak

Mevcut uygulamada servis sağlayıcılardan satın aldığınız tarife ve hız ne olursa olsun, sınır aşıldıktan sonra kullanabileceğiniz bağlantı 3Mbps’ye düşüyordu. Yeni uygulamada ise farklılıklar var.

1 Mayıs’tan itibaren başlayacak uygulamada gece 02.00 ve sabah 08.00 arasındaki veri kullanımı ve indirme işlemleri AKK kapsamında değerlendirilmeyecek. Internet kullanıcıları bu sayede geceleri web sitelerinde daha rahat sörf yapabilecek.

BTK tarafından internet servis sağlayıcılarına iletilen düzenlemedeki bir diğer yenilik de, gece saatlerinin dışında kalan ve kotaya tabi dönemdeki kullanımlardaki veri tüketiminin aşılması hâlinde internet hızının düşeceği bağlantı kalitesini belirliyor.

Hıza göre farklı sınır

Eski uygulamada tarife ne olursa olsun kota aşıldıktan sonra hız 3 Mbps’e çekiliyordu. Bundan böyle bu alt sınır tarifenin çeşidine göre değişecek. En düşük kullanım hızı olan 8 Mbps bağlantıda AKK aşıldıktan sonraki hız yine 3 Mbps olurken, diğer tarifelerde bu alt sınır kademe kademe yukarı çekildi. Örneğin, 16 Mbps bağlantı hızı kota aşımı sonrasında 5 Mbps olarak kullanılabilirken, 50 Mbps tarifesine sahip bir başka kişi kotayı aştığında hızı 16 Mbps’e düşecek.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.