DİKKAT! Köpeklere sarılmayın!

Bu haberi okuyunca sevgi gösterinizi bir daha gözden geçireceksiniz! Köpeklerin sıkı sıkı sarıldıklarında kendilerini esir alınmış gibi hissettiği ortaya kondu.

Independent’ya yer alan bir araştırmanın sonucuna göre köpeğe sevginize göstermek için sarılmaktan başka bir yol bulmanız gerekiyor. Muhtemelen sevildiğini hissettirmek için sarılıyorsunuz, ama söz konusu araştırma, sis sarıldığınızda köpeğin rahatlamadığını, tersine gerildiğini ortaya çıkardı.

Köpek davranışlar ve insan-hayvan ilişkileri uzmanı British Columbia Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Stanley Coren, bir yetişkin ya da çocukla sarılmış yüzlerce köpeğin fotoğrafını inceledi. Coren’in vardığı sonuç, köpeklerin yüzde 80’inden fazlasının sarılma anında kendini stres altında ve kaygılı hissettiği.

Gözlemlerini Psychology Today’de yayınlayan Coren şöyle yazdı: “Köpekler teknik olarak çevik birer koşucudurlar. Bu şu demek, herhangi bir şekilde kendini stres ya da tehlikede hissettiğinde köpekler ilk olarak dişlerini değil, kaçıp gitme becerisini kullanır. Davranışçılar, ona sarılarak hareketsiz kalmalarına neden olmanın, stres seviyelerini artırdığına inanıyor, eğer köpeğin kaygısı belirgin bir biçimde yoğunlaşırsa ısırabilir de…” dedi.

Coren araştırma yaparken arama motoruna ‘köpeğe sarılma’ ve ‘köpek sevgisi’ yazmış ve karşısına gelen 250 fotoğrafı incelemiş. Bunlardan yüzde 81,6’sındaki köpekler belirgin rahatsızlık işaretleri göstermiş. Yalnızca yüzde 10,8’i kucaklanmaktan memnun gözüküyormuş, yüzde 7,6’sı ise kayıtsız bir ruh hali içindeymiş.

Coren’e göre köpeklerin stresli olup olmadığına anlamanın kolayca gözlemlenebilir yolları var: dişlerini göstermeleri, sizi ya da dudaklarını yalaması, kulaklarını indirmeleri, esnemeleri ya da bir patilerini kaldırmaları gibi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.