DİKKAT! Kokulu mum ve çubuklar kanser yapıyor

İngiliz bilim adamları evlerde kullanılan kokulu mumlar, çubuklar, tütsüler ve parfümlü spreylere karşı uyardı. Bu tür ürünlerin içindeki kimyasalların solunması kansere yol açıyor.

Bilim dünyasının uzun süredir kanserle ilişkisi olduğunu düşündüğü kokulu mumlar ve ev tütsüleriyle ilgili yeni bir bulguya ulaşıldı.

İngiltere’nin York Üniversitesi’nden araştırmacılar, çoğumuzun evlerin havasını güzelleştirmek için kullandığımız aromatik kokulu mumlar, çubuklar, oda spreyleri gibi ürünlerin kanser açısından tehlikeli kimyasallar barındırdığını ortaya çıkardı. Ekibin lideri Prof. Alastair Lewis, bu tür ürünlerin parfümlerden farklı olarak tehlikeli kimyasallar barındırdığını açıkladı.

Kanserle doğrudan bağlantılı kimyasallar içeren ürünlerden yayılan gazların solunması ise tehlikeli hücrelerin oluşumuna zemin hazırlıyor. Lewis özellikle bu tür ürünlerin narenciye kokulu olanlarının en tehlikeli grupta yer aldığını söyledi.

Limon kokusu en tehlikelisi

Mum ve tütsülerin yanmasıyla sigara ve mobilya boyasındaki tehlikeli kanserojik madde havaya karışıyor. Tütsüde; toksik maddeler tarafından yayılan ana partikül madde, benzen ve formaldehit var. Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor. Formaldehitin burun ve solunum yollarında tahriş edici bir gaz olduğu biliniyor.

Bu kimyasalın nazofarenks kanserinin ana nedeni olduğu, aynı zamanda lösemi, gırtlak ve akciğer kanserine yol açtığı kabul ediliyor. BBC’nin haberine göre sözkonusu araştırma 6 evde yapıldı. Uzmanlar 5 gün boyunca evlerin havasından toplanan numuneleri analiz etti. Limon ve portakal kokulu ürünlerdeki kanserojen etkinin diğer ürünlere göre açık farkla önde olduğu rapor edildi.

Bilim adamları evlerin havasını değiştirmek için bu tür ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği konusunda uyarırken, odaların yaz kış sık aralıklarla havalandırılmasını tavsiye etti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.