DİKKAT! Hayvanseverler daha uzun ve mutlu yaşıyor

Kendinden başka canlılara şefkat gösterebilen insanların ömürleri daha uzun oluyor.

Sevginin hayatımızdaki yerinin ne kadar önemli olduğu konusunda çoğumuz kuşkusuz hemfikiriz. Ruhsal ve bedensel açıdan olumlu etkisi saymakla bitmez. Hayatımıza binlerce katkısını sıralayabiliriz.

İnsanlara ve özellikle hayvanlara onlara gerçekten değer vererek yaklaştığınızda, onlarla hakikatli bir iletişim kurduğunuzda o an siz fark etmeseniz de katkısı inanılmaz. En azından o esnada farkında olabilirseniz; kaygılarınızdan ne kadar uzaklaştığınız görebilirseniz. Peki etkisini bu kadar aza indirgeyebilir miyiz? Tabii ki hayır!

Etrafınıza kısa süreli bir bakın ve mukayese yapın. Hayvanlara bağlı, onlara sevgi besleyenler ve diğerleri hakkında. Kuşkusuz sevgi besleyenlerin; hayattan daha memnun, daha güler yüzlü, hayat bağının daha güçlü olduğunu göreceksiniz. Bu bizim gözlemlerimizle ortaya koyabildiklerimiz. Bu konuyla ilgili bilimsel araştırmalar da mevcut.

Sevginin büyük faydası
Michigan Üniversitesi’nden Sara Konrath ve Stony Brook Üniversitesi’nden Stephanie Brown bu konu hakkında araştırma yapmışlar. Yaptığı çalışmalarında çıkan sonuçlar ise oldukça sevindirici. Gerçekten birine karşılıksız sevgi duyabilen, yani kendinden başka canlılara şefkat gösterebilen insanların ömürlerinin daha uzun olduğunu iddia ediyorlar.

Önemli olan bir şeyi yapıyor olmanız değil, bunu ne kadar gerçek ve doğru amaç hissiyle yapıyor olduğunuz, işte bu bilinç aradaki farkı yaratıyor. Eylemde bulunurken gönüllü ve gönülsüz insanların varlığını bilirsiniz. Gönüllü insanlara baktığınızda bunu fedakarlıktan kaçınmayarak yaptığını fark edersiniz ve sonucunda sadece mutlu olurlar. Bilim dünyası işte bu farkı ikiye ayırıyor; hazcılık (Hedonizm) ve mutçuluk (Eudaimonizm).

Barbara Frederickson, Steve Cole ve arkadaşları da bu konu hakkında çalışma yapanlardan. Onların çalışmaları biraz farklı ve insanların mutluluklarını hücresel düzeyde inceliyorlar. Hazcılık ilkesi doğrultusunda yapılan eylemlerde insan hücrelerinde daha çok hastalığa neden olan hücrelerle (enflamasyon) karşılaşmışlar. Diğer taraftan canlılara sevgi ve şefkat gösterenler insanlarda enflamasyon hücreleri bir hayli düşmüş. Bu nedenle hazcılığa dayanan bir sevgi yerine gerçek ve samimi bir sevginiz olsun, gerçekten iyi olmanın yolu buradan geçiyor.

Tüm canlılar için sevgi
Peki nasıl ulaşabiliriz bu saf sevgiye? Bilimsel alan yazının bize söylediği; düşünceli hareket etmek, mevcut sevginizin artırmak için çaba sarf etmemiz gerektiği. Mutçuluk ile hissedilen sevgiyle hayatımızın amacını ve anlamını bulmamızı söylüyor. Manevi anlamda gerçekten ne istediğinize yönelin, ruhunuz sizi nereye çekiyor bunu bulmanız önemli. Belki bu belirli tavsiyeler size doğru bir yola sevk edebilir ama bu işin anahtarı aslında çok basit: Sevmek, daha çok sevmek! GAIA

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.