DİKKAT! Cep Telefonu, kırmızı et kadar zararlı

Cep telefonlarının yaydığı radyasyon özellikle erkek farelerde kanseri tetikliyor ancak bu risk, kırmızı etin oluşturduğu kanser riskinden daha fazla değil.

Cep telefonları sağlığa zararlı mı ve kanser riskini artırıyor mu?

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü bu soruya yanıt arayan bir araştırma yürüttü.

7 yıl süren fareler üzerindeki araştırma, cep telefonuyla uzun süre konuşmanın özellikle erkek farelerde beyin tümörü riskini arttırdığını ortaya koydu. Buna göre, ana rahminden başlamak üzere 2 yaşına kadar fareler, günde 9 saat kontrollü şekilde cep telefonu radyasyonuna maruz bırakıldı.

Deneyde, erkek farelerin yüzde 3’ünde tümörlere rastlandı. Buna karşın dişi farelerin radyasyondan neredeyse hiç etkilenmedikleri görüldü.

Araştırma dünya çapında oldukça ses getirdi. Çünkü cep telefonlarının yaydığı radyasyonun fareler üzerindeki etkisi beklenin çok altında oldu.

Kırmızı etin yanlış kullanımı da kanser riski yaratıyor
Araştırmayı yürüten bilim insanlarına göre bu etki, düzenli kırmızı et tüketiminin oluşturduğu kanser riskinden daha az.

Kırmızı etin fazla miktarda tüketilmesi ve yanlış pişirme tekniklerinin kullanılması, başta kalın bağırsak olmak üzere özellikle sindirim sistemi kanserlerinde riski artırıcı faktör olarak kabul ediliyor.

Cep telefonlarındaki kanserojen etki resmen kabul edilmişti
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, cep telefonlarının kanserojen etkisini 2011’de resmen kabul etmişti.

Ancak uzmanlar konuyla ilgili daha çok araştırma yapılarak sonuçların karşılaştırılması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.