12 milyon kadın eve mahkum

Kadın Emeği Raporu’na göre 12 milyon kadın, ev işleri nedeniyle istihdama katılamıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre hazırlanan ‘Kadın Emeği Raporu’ kadınların eve mahkum olduğu gerçeğini ortaya koydu. Türkiye, kadın istihdamında dünya sıralamasının en alt basamaklarında yer alıyor.

1 milyon 276 bin
Ailevi ve kişisel nedenlerden dolayı üretime katılamayan kadınların sayısı.

% 30.5
İstihdama katılım yüzdesi % 30.5 ile Batı ülkelerindeki kadın istihdamının yarısına denk geliyor.

11 milyon 589 bin
Ev işleriyle meşgul olduğu için istediği halde istihdama katılamayan kadın sayısı.

1.5 milyon
Türkiye’de kayıt dışı çalışan kadınların sayısı.

Üzücü rapor
DİSK Genel İş’in hazırladığı ‘Kadın Emeği Raporu’na göre 12 milyon kadın, ev işleriyle meşgul olduğu için istediği halde istihdama katılamıyor. Rapora göre Türkiye, gerek kadın istihdamında gerekse toplumsal cinsiyet eşitliğinde dünya sıralamasının en alt basamaklarında yer alıyor.

Ailevi nedenler
TÜİK’in verilerine yer veren raporda, 11 milyon 589 bin kadının ‘ev işleri yüzünden’ iş gücüne dahil olamadığının altı çiziliyor. Ailevi ve kişisel nedenlerden dolayı işe giremediğini söyleyen kadınların sayısıysa 1 milyon 276 bin. Bu rakam da erkeklerin altı katından fazla.

Her alanda eziliyor
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2015 yılında yaptığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sonuçlarına yer veren rapora göre Türkiye bu alanda, 145 ülke içinde 130’uncu sırada yer alıyor.

Sınıfta kaldık
‘Ekonomik katılım ve fırsat eşitliği’ göstergesine göre Türkiye 145 ülke içinde 131’inci sırada. ‘Eğitim ve politikada cinsiyet eşitliği’ sıralamasında ise 105’inci olabildi. Ücret eşitsizliğinde ise Türkiye, 82’nci sırada.

130
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre Türkiye 145 ülke içinde 130’uncu sırada.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.